JxSí i CUP demanen canviar l'ordre del dia per aprovar la llei del referèndum aquest dimecres

L'oposició acusa la majoria independentista de vulnerar drets dels diputats

06 septiembre 2017 10:44 | Actualizado a 13 septiembre 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

JxSí i la CUP han demanat aquest dimecres un canvi de l'ordre del dia del ple del Parlament perquè s'inclogui el debat i l'aprovació de la llei del referèndum per convocar, organitzar i celebrar aquesta votació l'1 d'octubre. 

L'encarregada de demanar-ho ha estat la portaveu de JxSí en el Parlament, Marta Rovira --ha demanat la paraula just en obrir-se el ple a les 10.15--: ha defensat que l'autodeterminació és un dret de Catalunya com a "nació", i que l'Estat ha de respectar i protegir aquest dret d'acord amb Nacions Unides i altres tractats internacionals. 

"No entendria cap ingerència per part del Govern espanyol en aquest debat", ha dit Rovira, que ha invocat l'article 81.3 del reglament de la Cambra, que permet a JxSí i la CUP canviar l'ordre del dia del ple, ja que tenen la majoria absoluta per fer-ho. 

"No entendria cap ingerència per part del Govern espanyol en aquest debat"

Així, la llei s'aprovarà previsiblement amb un sol debat en ple --normalment són dos--, i es donaran dues hores per presentar esmenes i anul·lant-se la possibilitat d'impugnar la llei davant el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). 

Malgrat això, Rovira ha defensat que no queda afectat el control de la legalitat i els drets dels parlamentaris, al·legant que sempre poden recórrer als tribunals ordinaris amb posterioritat, a més de constatar que les observacions del CGE no són vinculants. LA CUP 

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha secundat les paraules de Rovira, després de reivindicar que el Parlament és "un subjecte polític sobirà" i acusar l'Estat de tancar-se al diàleg i d'actuar sobre la base d'amenaces i prohibicions. 

Per a Gabriel, el que passa a la cambra no és un debat sobre el reglament, l'Estatut, el CGE o el TC, sinó que es proposa un debat i votació d'una llei que, al seu parer, és un acte de dignitat col·lectiva: "Hi ha un Estat que creu que, més enllà de la indissoluble unitat d'Espanya no hi ha vida, i per tant no hi ha drets".

SOL·LICITUD DE RECONSIDERACIÓ 

Per al portaveu del PP en el Parlament, Santi Rodríguez, cal resoldre abans les peticions de reconsideració a la Mesa realitzada pel PSC abans d'abordar una possible pertorbació de l'ordre del dia per incloure la llei del referèndum, a més d'assegurar que no s'estan respectant els "requisits mínims" que estableix el reglament de la cambra per poder debatre's. 

"Agraïm la preocupació de Rovira pels drets dels diputats de l'oposició, però la millor garantia per respectar els nostres drets és el compliment estricte del reglament del Parlament", ha recriminat. 

"Tot el que fem avui aquí està convertint aquesta cambra no en el Parlament, en el Teatre Nacional de Catalunya"

En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, que ha acusat la presidenta del Parlament de vulnerar els drets dels grups i en conseqüència de tots els catalans --en no poder-se acudir ni al CGE i deixar-se solament dues hores per presentar esmenes--, i ha advertit que l'Estat de Dret té mecanismes perquè el que es pretengui fer quedi invalidat. 

"Tot el que fem avui aquí està convertint aquesta cambra no en el Parlament, en el Teatre Nacional de Catalunya", ha ironitzat Carrizosa, que ha acusat JxSí i CUP de menysprear i injuriar la cambra. 

Des del PSC, Ferran Pedret també ha criticat que es pretengui "fer saltar per l'aire els drets de les minories parlamentàries", i ha recordat que ja van anunciar setmanes enrere la seva voluntat de recórrer al CGE.

 

Comentarios
Multimedia Diari