JxSí i la CUP perfilen portar la independència a un ple a partir del dilluns

 Esperaran a veure la concreció del 155 i debaten si es vota la declaració 
 

20 octubre 2017 11:16 | Actualizado a 01 noviembre 2017 13:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

JxSí i la CUP s'han reunit aquest dijous al Parlament per perfilar l'estratègia per convocar un ple que declari la independència, i el calendari que ara com ara s'imposa és celebrar-lo la setmana vinent. 

Diverses fonts parlamentàries consultades per Europa Press coincideixen que la Junta de Portaveu --l'òrgan clau per convocar el ple-- no es reunirà fins dilluns i que allà es definirà quan es convocarà. 

Els grups sobiranistes avalen l'estratègia del president de la Generalitat de no precipitar el ple fins que l'Estat materialitzi l'activació de l'article 155 de la Constitució, i això no està previst que passi fins a la reunió del Consell de Ministres del dissabte. 

A més, el ple del Senat que hauria de donar llum verda al 155 no serà fins a finals de la setmana vinent o la següent, per la qual cosa això també els dóna marge per no haver de forçar un ple aquest cap de setmana, com havien contemplat inicialment. 

Així mateix, els partits volen bolcar-se en la manifestació del dissabte a Barcelona per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

FORMAT DEL DEBAT 
Un altre punt que estudien JxSí i la CUP és quin format donar al debat per reactivar la declaració de la independència: el que cobra més força és un debat monogràfic o un Debat de Política General o una compareixença del president al Parlament. 

A la carta que ha enviat aquest dijous a Rajoy, el president Carles Puigdemont ha introduït una novetat: proposa que el Parlament voti la declaració formal de la independència si el Govern cental materialitza el 155. 

Si cal votar la declaració en si mateixa o algun text que demostri l'aval del Parlament a la independència, els dos formats més probables són el debat monogràfic o el Debat de Política General, ja que tots dos permeten votar resolucions al final. 

La llei del referèndum sosté que, després de la votació de l'1 d'octubre, la independència s'ha de declarar sense cap votació parlamentària perquè l'última veu la té la ciutadania, i la CUP és partidària de respectar aquest punt. 

Una altra incògnita és quin motiu al·legaran JxSí i la CUP per convocar el ple --quan van intentar convocar-lo sobre el resultat del referèndum, el Tribunal Constitucional (TC) el va tombar i van haver de rectificar--.

MATÍ DE REUNIONS 
Aquest dilluns han participat a la reunió Lluís Corominas, Marta Rovira, Roger Torrent i Jordi Orobitg per part d'JxSí, i Albert Botran, Mireia Boya, Benet Salellas i Gabriela Serra per part de la CUP. 

Una part ha discorregut en els despatxos de JxSí, una altra en els de la CUP, i també s'han vist breument amb la presidenta del Parlament, Carmes Forcadell, per fer-li una consulta sobre la Junta de Portaveu, han explicat a Europa Press fonts parlamentàries. 

És potestat de la presidenta convocar la Junta de Portaveu, i ha de fer-ho per iniciativa pròpia o a instàncies de dos grups parlamentaris, i, sigui com sigui, JxSí i la CUP tenen la majoria suficient per definir quan i com es votarà el ple.  

Comentarios
Multimedia Diari