JxSí i la CUP registren al Parlament la Llei del referèndum

31 julio 2017 09:13 | Actualizado a 31 julio 2017 10:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

JxSí i la CUP han registrat aquest dilluns passades les 10.30 hores al Parlament la llei amb què volen convocar, organitzar i celebrar el referèndum de l'1 d'octubre sobre la independència de Catalunya i han demanat tramitar-la pel mecanisme d'"urgència extraordinària". 

Ara, aquesta llei quedarà pendent d'una reunió de la Mesa del Parlament perquè comenci el seu tràmit parlamentari, una reunió que no serà abans del 16 d'agost, ja que el Parlament tanca les seves portes aquest dilluns i no les obrirà fins llavors. 

La llei del referèndum va ser presentada per tots dos grups sobiranistes juntament amb el Govern el 4 de juliol en un acte en el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), cosa que va motivar que la Guàrdia Civil fos dies més tard al teatre per requerir informació sobre l'acte. 

En roda de premsa després de registrar la llei, el líder de JxSí, Lluís Corominas, ha assegurat que Catalunya celebrarà un referèndum, encara que s'oposin el Govern central i, eventualment, el Tribunal Constitucional. 

Corominas ha explicat que el registre a aquesta llei és la resposta al fet que el president del Govern, Mariano Rajoy, impugnés aquest divendres la reforma del reglament de la Cambra i ha conclòs: "La democràcia a Catalunya no l'aturarà ni el senyor Rajoy ni el Constitucional". 

El diputat de la CUP Benet Salellas, en clara al·lusió a l'espai polític dels 'comuns' --Ada Colau--, han confiat a sumar suports a la llei que vagin més enllà de JxSí i la CUP: "No és una llei de partit, és una llei de país i per al país". 

La llei del referèndum preveu que el Parlament proclami "immediatament" la independència si guanya el 'sí' l'1 d'octubre, i no fixa una participació mínima per donar per vàlid el resultat de la votació.

TRÀMIT URGENT 

Segons figura en l'article 105.1 del reglament de la Cambra, el procediment d'urgència el poden demanar una cinquena part dels diputats -JxSí i la CUP ho compleixen de sobres- i suposa reduir els tràmits "la meitat dels terminis" habituals. 

A més, tant JxSí com la CUP es guarden la carta de tramitar-la per un mecanisme encara més urgent, el de lectura única, -els permetria aprovar-la amb un sol debat i sense donar a l'oposició l'oportunitat de presentar esmenes-, però és precisament el mecanisme que el Govern ha impugnat davant Constitucional. 

Ni JxSí ni la CUP han desvetllat què pensen fer si el Constitucional tomba aquest punt del reglament: "No respondrem coses que de moment no han passat", ha resolt la portaveu de JxSí a la Cambra, Marta Rovira.

67 SIGNATURES 

La llei que han registrat, el nom oficial de la qual és proposició de llei del referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya, porta la signatura de 67 diputats, 57 de JxSí i 10 de la CUP. 

D'entre els independentistes, només falten les signatures dels 4 diputats de JxSí que són membres de la Mesa: la presidenta, Carme Forcadell; el vicepresident, Lluís Guinó, i les secretàries Anna Simó i Ramona Barrufet. 

Han considerat que, per raons d'"imparcialitat", era convenient que aquests quatre diputats no signessin la llei, ja que seran al mateix temps els encarregats de tramitar-la, ja que són membres de la Taula. 

La primera reunió de la Mesa del Parlament està fixada per al dimecres 16 d'agost i, en mans de JxSí -que té majoria en l'òrgan-, està decidir si comença ja el tràmit parlamentari de la llei o encara s'espera unes setmanes.  

Comentarios
Multimedia Diari