L’ANC avala la via unilateral amb més del 50% dels vots

L’Assemblea Nacional Catalana aprova el seu full de ruta per al 2019-2020 i assenyala com a punt feble «la falta d’unitat estratègica dels partits»

06 mayo 2019 08:27 | Actualizado a 06 mayo 2019 08:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’assemblea general ordinària de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va aprovar ahir, diumenge, el seu full de ruta per al període 2019-2020, que defensa l’aplicació d’una declaració unilateral d’independència (DUI) si els partits sobiranistes obtenen més del 50% dels vots en les pròximes eleccions al Parlament. 

El full de ruta, aprovat per majoria absoluta a l’assemblea celebrada a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de la ciutat de Tarragona, planteja tres possibles escenaris: un referèndum pactat amb l’Estat, cosa que l’ANC descarta per «ingènua»; un referèndum pactat mercès a la intervenció d’algun organisme internacional, escenari que l’entitat veu poc probable; i l’escenari de la «via unilateral», que és el que considera «més probable».

«El referèndum acordat depèn de l’altre i, si no l’acorda, què farem? Més frustració?», es preguntà la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que assegurà que la unilateralitat a l’octubre «no va fracassar» i que el referèndum d’autodeterminació «el vam fer i el vam guanyar». 

Elisenda Paluzie sosté que «la unilateralitat a l’octubre no va fracassar» 

Aquest últim escenari depèn, a més a més, segons diu el full de ruta de l’ANC, dels mateixos independentistes, per la qual cosa és el «prioritari», encara que té com a punt feble «la falta d’unitat estratègica dels partits».

«Ja no hi ha excuses»
Paluzie, insistí que «si en les pròximes eleccions al Parlament l’independentisme supera el 50% dels vots, ja no hi ha excuses».
L’entitat aposta per reclamar la DUI en cas que les coalicions electorals «indubtablement independentistes» assoleixin més de la meitat dels vots en unes eleccions al Parlament de Catalunya. L’Assemblea creu que és possible que després de les eleccions municipals i europees i de la finalització del judici de l’1-O es convoquin eleccions catalanes «per la falta d’estratègia comuna per assolir la independència».

L’ANC contempla que perquè l’escenari unilateral es desenvolupi amb èxit cal «alinear» el Govern, el Parlament, la resta d’institucions i la ciutadania mobilitzada. Amb tots els actors «alineats», es proposa que es revalidi la DUI al Parlament i publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer «una proclamació solemne de la república catalana davant del món». A continuació, caldria abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya i constituir-se en Estat. 

La ponència de full de ruta també estableix que es publiquin els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els presos polítics i organitzar el retorn dels exiliats. 

«Vehicle imprescindible»
L’expresident Carles Puigdemont, que va intervenir a l’assemblea per videoconferència, celebrà la decisió de l’ANC perquè «fa la feina de recordar que l’1-O és la base sobre la qual volem construir el nostre país». «L’ANC és un vehicle imprescindible per a la culminació d’aquest projecte. Ho repetim: no ens rendim, no ens rendirem. Mentre estigueu aquí, estarem», subratllà.

Per la seva banda, el president Quim Torra va fer una crida a totes les forces sobiranistes a «retrobar-se en la unitat», amb la finalitat d’aconseguir el més ràpid possible la independència de Catalunya, i va prometre que no li «tremolarà el pols» per aconseguir aquest objectiu. En un dinar després de l’assemblea general de l’ANC, Torra afirmà que, com a president de Catalunya, treballarà «incansablement per aconseguir aquest acord estratègic de totes les formacions independentistes».

«Després d’aquesta cita electoral (la del 28-A) hem de ser capaços de retrobar-nos en la unitat», ja que «hem de ser capaços –va dir– de prendre el camí que ens porti de manera més ràpida i eficaç a la independència».

Acompanyat de la presidenta de l’ANC, el president agraí a l’entitat sobiranista que «una vegada més estigui aquí» i que es mantingui «fidel al mandat de l’1-O i a l’objectiu que tots tenim: la independència de Catalunya». «Si hi ha algú que sempre és aquí és l’Assemblea», manifestà Torra, que destacà que l’ANC vol arribar a la independència «per mitjans democràtics, no violents, i amb els actes de determinació que calgui fer».

Comentarios
Multimedia Diari