L’Estat estudia que el castellà sigui vehicular el curs vinent

El Govern espanyol valora implantar mitjançant l’aplicació de l’article 155 la nova casella a la preinscripció escolar per permetre escollir si es vol escolaritzar els alumnes en castellà

16 febrero 2018 09:30 | Actualizado a 16 febrero 2018 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy (PP), va confirmar ahir als representants de Societat Civil Catalana –amb qui es va reunir dues hores a La Moncloa- que el Ministeri d’Educació estudia incloure una nova casella a la preinscripció escolar a Catalunya per permetre escollir si es vol escolaritzar els alumnes en castellà.

L’executiu espanyol analitza si pot activar la casella en el marc de les noves mesures que implantarà aquests mesos de febrer i març en aplicació del 155 de la Constitució.

El president de Societat Civil Catalana, Josep Rosiñol, va afirmar que la casella «ja era una obligació de la Generalitat» anterior al 155, i per tant això «no hauria de ser notícia», sinó «el que s’hauria de fer des de fa molts anys i no s’ha fet».

Precisament ahir, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría (PP), va confirmar que l’Executiu aprovarà noves mesures sobre educació i funció pública a Catalunya a l’empara del 155.

La també ministra per a les Administracions Territorials va explicar que a les comunitats autònomes als mesos de febrer i març s’han d’adoptar «un conjunt de decisions importants» en àmbits com l’ensenyament, que estan «molt marcats pel calendari».

«El Govern espanyol, amb el 155, complirà amb la seva obligació de servir als catalans», va assegurar Santamaría.

 «Un govern republicà ja»

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà va afirmar que l’«amenaça» de l’Estat hauria de comportar que «demà hi hagués Govern republicà», segons va piular a Twitter.

Tardà va lamentar, així mateix, que el govern espanyol vulgui aprofitar el 155 per «dinamitar» la immersió lingüística i va afegir que si això s’acaba complint demostrarà la seva «mala fe» i la voluntat de «continuar fent mal a Catalunya».

Va afegir, però, que demostrarà també la «irresponsabilitat» de les forces independentistes per no haver assolit encara un acord per formar Govern «d’acord amb el mandat de la ciutadania».

Per la seva banda, el coordinador dels parlamentaris del PDeCAT, Jordi Xuclà, va recordar a l’executiu que «per governar es requereix legitimitat que donen els ciutadans amb el seu vot» i, al seu judici, el PP, amb quatre diputats al Parlament des del passat 21 de desembre, no la té.

«La majoria va més enllà dels setanta diputats del bloc sobiranista. Estic segur que a això se sumen En Comú i el PSC, totes les persones que han defensat un model d’integració lingüística a Catalunya amb el català com a llengua vehicular», va declarar el diputat.

El diputat d’En Comú Joan Mena considera que una formació amb tan sols quatre diputats «no pot carregar-se els consensos majoritaris que avui té la societat catalana».

«No se’ns escapa que aquest anunci s’inscriu dins de la guerra electoral que estan protagonitzant PP i Ciudadanos», va afirmar Mena, que va afegir: «Sembla, definitivament, que les enquestes han embogit el PP».

Comentarios
Multimedia Diari