La Fapac fa boicot a les proves de competències perquè creen «competitivitat» entre centres

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya demana als alumnes de 3r i 6è de primària que es neguin a fer-les

15 febrero 2018 10:15 | Actualizado a 15 febrero 2018 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha demanat als alumnes de tercer i sisè de primària que es neguin a fer les proves externes de competències bàsiques perquè considera que «estableixen classificacions entre escoles públiques i promouen la competitivitat entre centres».

Segons va argumentar ahir la presidenta de la Fapac, Belén Tascón, la federació, que compta amb el suport de diversos sindicats (Ustec-Stes, CCOO, UGT, CGT), de la plataforma Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), la Xarxa d’Escoles Insubmises i l’Assemblea Groga de Gràcia, ha demanat a les famílies dels estudiants dels dos cursos que no facin les proves, ja que «legalment no són obligatòries» i perquè consideren que són «un instrument per consolidar una educació basada en la competició».

Aquestes proves externes, programades per als pròxims 5 i 16 de març per als estudiants de tercer, i per al 8, 9 i 10 de maig per als de sisè, «no es poden presentar com una obligació per als alumnes escolaritzats a Catalunya perquè la Lomce va eliminar aquesta obligatorietat», va explicar Belén Tascón.

«Aquestes proves condueixen a la privatització i a la mercantilització de l’educació mitjançant la comparació i l’establiment de rànquing entre col·legis», afegí.

Les proves són el 5 i 16 de març per als alumnes de tercer; i del 8 al 10 de maig per als de sisè

La Fapac, que fa quatre anys que intenta que les famílies es neguin que els seus fills passin les proves, ha demanat aquesta vegada que «exigeixin al Govern i al Departament d’Ensenyament un projecte global d’avaluació educativa», i ha deixat clar que «volen estudis interns, contextualitzats i adaptats a la realitat socioeconòmica de cada centre públic».

Així ho va defensar ahir Cecília Bayo, de l’Assemblea Groga de Gràcia, que va exigir així mateix una inversió pública a l’escola catalana. Segons Bayo, en relació amb aquesta campanya no serà necessari parlar d’«insubmissió o objecció», ja que simplement es tracta de «negar-se a fer la prova».

La Fapac ha denunciat a més que els resultats de les proves de l’any passat dels alumnes de sisè es filtressin a la premsa.

L’entitat va aconseguir l’any passat que 1.400 famílies no participessin en les proves, i ha convocat per avui una reunió a l’Escola Pau Casals, situada al barri de Gràcia de Barcelona, per intentar decidir una proposta d’actuació i organitzar-se entre elles per no fer les proves. Sindicats d’estudiants també han mostrat el seu suport a la campanya.

L’Associació d’Estudiants Progressistes lamenta que les proves «reforcen la lògica de la competitivitat», mentre que el Front d’Estudiants creu que els resultats poden comportar «segregació».

Comentarios
Multimedia Diari