La Fiscalia demana ordre de detenció internacional per a Marta Rovira (ERC)

També presó preventiva per a tots els investigats que avui tenien compareixença: Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa

23 marzo 2018 13:42 | Actualizado a 23 marzo 2018 13:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia ha demanat al magistrat del Tribunal Suprem que investiga els fets relacionats amb el procés sobiranista, Pablo Llarena, que dicti una ordre de crida i cerca internacional per a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, després que aquesta no hagi acudit a la citació judicial d'aquest divendres per celebrar l'audiència breu en la qual s'anava a revisar la seva situació processal.

La número dos d'ERC estava citada a les 10.30 hores juntament amb el candidat a la Presidència de Catalunya, Jordi Turull; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i els exconsellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, els quals sí que han acudit a la compareixença recollida en l'article 505 de la Llei d'Enjudiciament Criminal. 

La Fiscalia també demana l'ingrés a la presó per Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa

Minuts abans que es complís l'hora prevista, s'ha fet pública una carta en la qual la dirigent de la formació independentista anunciava la seva intenció de partir a "l'exili" i en la qual acusa l'alt tribunal de ser intimidatori i de regir-se per criteris polítics. "Aquestes darreres setmanes he viscut dins d'una presó interna", resa la missiva.

Rovira és una de les 25 persones processades en la causa que suma 28 investigats. Si escau, el magistrat li atribueix el delicte de rebel·lió per la seva participació "essencial" al llarg de tot el procés, no només en la ideació dels mecanismes d'actuació sobiranista, sinó en l'impuls parlamentari i en la coordinació d'esforços de múltiples sectors de l'administració, d'acord amb l'ordre de processament del magistrat Llarena.

A més, el jutge instructor exposa que, pel que fa a l'organització del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, va assumir una responsabilitat "rectora" per aconseguir la "plena disponibilitat" dels centres de votació aquesta jornada, d'acord amb els enregistraments telefònics que obren en el sumari de la causa.

Sis fugits de la Justícia

La número dos d'ERC no tenia retirat el passaport ni prohibició de sortir del territori nacional en les mesures cautelars que li va imposar el jutge quan va acudir a declarar el passat 19 de febrer.

Després del seu interrogatori com a investigada, es va acordar la seva llibertat subjecta al pagament de fiança de 60.000 euros i compareixences quinzenals en el jutjat. 

Amb la seva fugida a l'estranger, Rovira se sumi a la llista d'investigats en la causa independentista que estan fora d'Espanya: l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que tampoc va atendre la seva citació judicial com a investigada el passat 21 de febrer i va viatjar a Suïssa.

Sobre aquests cinc pesen ordres de detenció nacional, la qual cosa significa que si trepitgen territori espanyol seran detinguts. 

Petició de presó

La Fiscalia del Tribunal Suprem també ha demanat l'ingrés a la presó del candidat a la Presidència del Govern, Jordi Turull, de Carme Forcadell i dels exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, en una decisió en la qual ha influït la fugida de Marta Rovira.

La Fiscalia ha fet aquesta petició en una vista de mesures cautelars celebrada al Suprem després que Llarena hagi comunicat el processament a 25 implicats en el procés a la independència de Catalunya.

Entre els arguments de la Fiscalia està que el risc de fugida existent ha crescut per la fugida de Marta Rovira, que estava citada davant del jutge i no s'ha presentat. També argumenta que existeix risc de reiteració delictiva.

Comentarios
Multimedia Diari