La Guàrdia Civil registra el Diplocat pels pagaments als observadors de l'1-O

Busquen documentació relacionada amb la contractació dels observadors internacionals, que s'estima que va costar 119.700 euros

12 abril 2018 08:58 | Actualizado a 12 abril 2018 09:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Guàrdia Civil està escorcollant la seu del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) per ordre del jutge de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum, en el marc d'una operació sobre els pagaments a observadors internacionals de l'1-O.

Segons han informat fonts pròximes a la investigació, agents de l'institut armat s'han personat a primera hora d'aquest matí a la seu del Diplocat, situada a l'avinguda Diagonal de Barcelona, a la recerca de documentació relacionada amb la contractació dels observadors internacionals, que un informe de la Guàrdia Civil estima que va costar 119.700 euros.

L'organisme encarregat de la diplomàcia de la Generalitat es tanca precisament demà, tal com va acordar el Govern en aplicació de l'article 155 de la Constitució, en una decisió que el Tribunal Suprem (TS) va mantenir després, malgrat que havia estat recorreguda per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Ajuntament de Barcelona.

El Diplocat, organisme encarregat de projectar la imatge internacional de Catalunya, depèn del Departament d'Assumptes i Relacions Internacionals, Exteriors i Transparència, que dirigia l'exconseller Raül Romeva, qui es troba en presó preventiva i processat pels delictes de rebel·lió i malversació pel Tribunal Suprem.

L'operació policial s'emmarca en la línia d'investigació que el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va obrir per descobrir si la Generalitat va incórrer en un delicte de malversació de cabals, en destinar fons públics a l'organització del referèndum de l'1-O malgrat que havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

Un informe de la Guàrdia Civil xifra en 1,6 milions d'euros la despesa pública que el Govern va destinar a organitzar el referèndum, dels quals un total de 119.700 es van destinar a la contractació dels observadors que havien de supervisar la celebració de l'1-O i que van concloure que la consulta no complia els "estàndards internacionals".

Concretament, l'informe de l'institut armat assenyala que el Govern presidit per Carles Puigdemont va signar un contracte amb The Hague Center for Strategic Studies per a la prestació de serveis d'assessorament del referèndum, mitjançant l'enviament d'observadors internacionals que acreditessin que la votació reunia garanties.

Els investigadors van constatar que el Diplocat va realitzar dues transferències des dels seus comptes a Brussel·les a The Hague Center for Strategic Studies, els dies 21 de setembre i 9 d'octubre passats, en concepte de "contracte de serveis".

En un acte del passat 3 de novembre, el jutge de l'1-O va requerir a la Generalitat que li desglossés el cost del referèndum, inclosos les despeses del trasllat i l'estada dels observadors internacionals convidats per a supervisar-lo.

En la campanya electoral del passat 21 de desembre, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es va congratular d'haver tancat les ambaixades a l'estranger del Govern i va apuntar que l'organisme del qual aquestes depenien es deia ara "Diplocat en liquidació".
El titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va obrir la seva investigació sobre els preparatius de l'1-O arran d'una denúncia per les conferències de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, que va assegurar que el Govern comptava amb una partida econòmica "camuflada" en els pressupostos de la Generalitat per organitzar el referèndum i les estructures d'Estat.
 

Comentarios
Multimedia Diari