La Guàrdia Civil xifra en un milió les comissions a CDC del cas 3%

Les hauria rebut com a donacions a les seves fundacions afins a canvi d’adjudicacions públiques

30 enero 2018 11:57 | Actualizado a 31 enero 2018 13:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Guàrdia Civil ha xifrat en 1.040.800 euros les comissions d’empreses que CDC va rebre presumptament entre els anys 2008 i 2013, encobertes com a donacions a les seves fundacions afins Catdem, Fòrum Barcelona i Òmnium, a canvi d’adjudicacions públiques.

L’institut armat ha presentat al titular del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès), que investiga l’anomenat «cas 3%» de presumpte pagament de comissions il·legals a CDC, una causa en la qual s’investiga diversos càrrecs de l’extinta formació i que la Fiscalia ha demanat ara que passi a mans de l’Audiència Nacional.

Després d’examinar els comptes de les fundacions afins de CDC i 24 expedients d’adjudicació d’obres públiques considerats sospitosos, la Guàrdia Civil conclou que la formació va rebre més d’un milió d’euros en comissions il·legals entre el 2008 i el 2013, ja amb Artur Mas al capdavant del partit, del qual va ser nomenat president el 2012.

A aquestes suposades comissions, sosté l’institut armat, se sumen d’altres pagaments com «entrades de partits de futbol, viatges, allotjaments en hotels i organització d’altres esdeveniments com caceres».

L’informe, que va avançar ahir el diari El Mundo, sosté que les fundacions Catdem, Fòrum Barcelona i Òmnium van rebre entre el 2008 i el 2013 un total de 10,3 milions d’euros de donacions que, manté la Guàrdia Civil, «s’han gestionat sota el principi de caixa única en unió de la formació Convergència».

Concretament, segons consta en les seves declaracions respectives davant Hisenda, la Catdem va rebre entre el 2008 i el 2013 un total de 6,8 milions en «donacions de persones físiques i jurídiques», Fòrum Barcelona 3,2 i la Fundació Privada Òmnium un total de 168.000 euros.

De les donacions rebudes per Òmnium, la Guàrdia Civil destaca els 40.000 euros aportats per Xavier Millet, germà de l’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, i uns altres 20.000 de Teyco, empresa de la família Sumarroca, a la qual pertany un dels fundadors de CDC.

Les obres per les quals la Guàrdia Civil creu que CDC va rebre comissions, adjudicades per diferents administracions públiques, sumaven un pressupost de licitació agregat de 218,7 milions d’euros.

Greu repercussió

Segons l’informe, l’import de les adjudicacions definitives d’aquestes licitacions puja a 168,7 milions, als quals cal afegir la suma derivada de la modificació dels projectes, que puja a 1,7 milions, i de les corresponents pròrrogues, que suposen uns altres 4,5 milions.

Precisament, la Fiscalia adverteix sobre la «greu repercussió» que va tenir per a l’economia espanyola la trama del 3%, donada «l’excel·lent quantitat de milions d’euros objecte de concursos arreglats», en el seu informe per demanar al jutge del Vendrell que s’inhibeixi de la causa a favor de l’Audiència Nacional.

Comentarios
Multimedia Diari