La Marató assoleix la xifra rècord de 10,7 milions d'euros per a la recerca contra el càncer

La demarcació de Tarragona va organitzar nombrosos actes. La recepció de donacions resta oberta fins el 31 de març del 2019

17 diciembre 2018 07:00 | Actualizado a 01 marzo 2019 12:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha superat els deu milions i mig d'euros en donacions per a la sensibilització i la recerca biomèdica del càncer.

Després de vint hores d'emissió, a les 1.45 hores el marcador sumava 10.715.430 euros que es destinaran a la investigació contra aquesta malaltia que afecta a un de cada dos homes i una de cada tres dones. És el rècord de recaptació, que fins ara estava situat en els 10 milions del 2012.

Sota el lema "La investigacio dona vida", el programa de TV3 conduït per Ramon Gener i Gemma Nierga ha començat a les deu del matí i durant l'emissió han passat pel plató de la televisió catalana unes 380 persones, entre elles una vintena de 20 testimonis i 26 metges i investigadors.

Tarragona es mostra solidària

A la demarcació es van celebrar desenes d’activitats. A la ciutat de Tarragona, una cinquantena de nedadors van desafiar la fredor de l’aigua de la platja Llarga i van nedar entre dos i cinc quilòmetres de distància. A Reus, es va fer la VIII Trobada de Tions de Catalunya, que va aplegar més d’un centenar de tota mena. L’esdeveniment premia els troncs més originals i simpàtics. A les Terres de l’Ebre també es van organitzar caminades i bingos i diversos berenars solidaris.

Tots els diumenges els nedadors de la secció d’aigües obertes del Club Natació Tarraco entrenen a la platja Llarga. Ara bé, ahir es van sumar, conjuntament amb el Club de Vela de la Platja Llarga, a una causa solidària. Així, van fer una travessia «especial» al fer la volta a tota la platja Llarga, la més gran de Tarragona. «Volíem que vingués més gent i dedicar-la a La Marató», va afirmar el vicepresident del CN Tarraco, Toni Pérez-Portbella. L’activitat va recaptar més de 500 euros, una xifra molt satisfactòria segons els organitzadors, atès que van superar els 350 euros de la primera edició.

«Hem ajuntat el plaer de nedar al mar amb col·laborar amb una campanya tan important com aquesta», va explicar la Rosa Ayxendri després de nedar dos quilòmetres. Acompanyada per la Susana Martínez, totes dues van coincidir que prefereixen contribuir-hi fent esport. «Particularment, cada any feia una donació, però és molt més senzill participar-hi en lloc de fer transferència», va dir Martínez. En Walter Quintero, que va nedar 3,2 quilòmetres, va afirmar que «mullar-se sabent que l’aigua estaria una mica fresca, s’ho val, per la bona causa». 

A Reus, l’Escola La Vitxeta va organitzar la VIII Trobada de Tions de Catalunya. L’activitat va acollir més d’un centenar de tions, tots ben diferents i arribats d’arreu del país. «És una activitat molt divertida, sobretot per als nens», va explicar Laura Solé, membre de la comissió de festes del centre educatiu, perquè diu que descobreixen tions de molts tipus. A més, també es van fer tallers per als infants, un vermut i van fer cagar el tió de l’escola. Els organitzadors volien recollir més de mil euros durant tota la jornada. 

Caminades, vermuts, bingos, arrossos populars, concerts i trobades de vehicles antics són altres de les activitats organitzades als municipis del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Per exemple, a les localitats del Baix Ebre, a Jesús es va fer la XV Trobada Cicloturista; a l’Ampolla, el Club de Pensionistes va programar ball i berenar solidari a la tarda de diumenge. Mentre que a Ginestar es destinaran a La Marató els diners del partit de Lliga de Quarta Catalana, entre el C.E. Ginestar i el F.C. Vilalba. 

La Marató va començar a les 8 del matí a Catalunya Ràdio, amb la participació de polítics i personalitats del món de la cultura, la ciència i els esports. Va reunir 25 actuacions, entre elles un concert solidari a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb grups com Koers, Els Catarres i Doctor Prats. 

Nombrosos polítics i celebritats van participar com a voluntaris per atendre les trucades i les donacions dels ciutadans, entre ells el president de la Generalitat, Quim Torra. 

Un total 380 persones van atendre les trucades al plató, pel qual van passar vint testimonis d’afectats pel càncer i vint metges investigadors, i hi va haver més de quinze connexions en directe.

A Catalunya, cada any es detecten 36.000 casos de càncer, molts d’ells gràcies a la detecció precoç, que funciona especialment bé en el cas dels tumors de mama, i va augmentar un 7% la supervivència.

En l’anterior edició, dedicada a la investigació sobre malalties infeccioses com pneumònia, grip, meningitis, tuberculosi, VIH o la sèpsia (una inflamació exagerada que provoca fallada multiorgànica), es van organitzar 3.300 actes festius i es van recaptar aquell dia prop de quatre milions d’euros, encara que les aportacions posteriors es van tancar al maig amb gairebé 10 milions d’euros. 

Comentarios
Multimedia Diari