La Mesa del Parlament acorda delegar el vot de Puigdemont

Els lletrats de la cambra han advertit que la decisió podria provocar mesures cautelars del TC

03 abril 2018 10:59 | Actualizado a 03 abril 2018 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La majoria independentista de la Mesa del Parlament, formada per JxCat i ERC, ha acceptat la delegació de vot de Carles Puigdemont, malgrat l'advertència verbal dels lletrats de la cambra, que han avisat que aquesta decisió podria topar amb les mesures cautelars del Tribunal Constitucional.

El màxim òrgan de la Cambra catalana ha acordat aquest matí en la seva reunió permetre la delegació de vot de l'expresident català, qui va ser detingut el diumenge 25 de març al nord d'Alemanya, poc després de creuar la frontera amb Dinamarca, en compliment de l'euroordre dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Segons fonts parlamentàries, Junts per Catalunya i ERC, qui ostenten majoria a la Mesa, consideren que ara sí es donen les condicions perquè l'expresident pugui delegar el seu vot, en trobar-se detingut a Alemanya, una situació que s'assimilaria, segons el parer d'aquells grups, a la dels dirigents en presó preventiva, als quals sí se'ls ha permès delegar el seu vot en un altre diputat.

No obstant això, a la reunió d'aquest matí, els lletrats del Parlament han advertit, de forma verbal, que aquesta decisió podria plantejar problemes respecte a les mesures cautelars de l'acte del TC que no van permetre una investidura a distància o delegada de Puigdemont, quan aquest es trobava a Brussel·les.

En qualsevol cas, s'ha tractat d'un avís expressat de forma verbal, ja que la majoria independentista de la Mesa no ha sol·licitat un informe als serveis jurídics del Parlament, com preferien d'altres grups.

Però fonts de JxCat han apuntat que els lletrats "no han recomanat res en concret", sinó que, segons el seu parer, "han posat sobre la taula diversos factors" i han cridat a la "prudència".

Així, els grups independentistes consideren que l'acte del TC es va dictar per a una situació diferent de l'actual, en la qual Puigdemont es trobava a Bèlgica i no estava detingut a Alemanya, com sí que es troba en aquests moments, pel que ara ja seria possible que delegués el seu vot, cosa que a l'hemicicle recauria en la portaveu de JxCat, Elsa Artadi.

Però la decisió de JxCat i ERC ha comptat també amb l'oposició de Ciutadans, el PSC i el PP, que estudien ara si sol·licitar una reconsideració de l'admissió a tràmit d'aquest acord.

I és que aquests grups, segons fonts consultades, consideren que d'acord amb les mesures cautelars del TC -que en el seu acte va indicar que els diputats sobre els quals pesi una ordre judicial de crida i cerca i ingrés a la presó no poden delegar el seu vot en d'altres parlamentaris-, l'esmentada delegació de vot acceptada avui al Parlament podria ser declarada nul·la per l'Alt Tribunal.

També Ciutadans ha mostrat les seves reticències en relació amb l'escrit en el qual Puigdemont ha sol·licitat a la Mesa la seva delegació de vot, ja que segons fonts d'aquell grup, el document amb la firma de l'expresident es troba datat al Parlament de Catalunya, encara que ell està detingut a Alemanya.

Des de Catalunya en Comú-Podem, de la seva banda, han expressat els seus dubtes sobre la viabilitat de la delegació de vot del líder de JxCat, si bé fonts d'aquesta formació opinen que seria de "sentit comú", atès que Puigdemont ja es troba en mans de la justícia.

Comentarios
Multimedia Diari