La Vella i els verds maquillen un Sant Fèlix de contrastos amb grans construccions però farcit d'intents desmuntats

La Joves de Valls i la Jove de Tarragona queden lluny de les expectatives i salven l'actuació amb la torre de vuit neta i el pilar de vuit emmanillat

30 agosto 2019 16:14 | Actualizado a 26 septiembre 2019 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona s'havien preparat per a un Sant Fèlix que hagués pogut ser històric, però la gran exigència de les construccions que portaven a plaça ha acabat empenyent les colles a un gran nombre de peus i intents desmuntats que han deslluït i allargat la diada la diada. A més dels intents, aquest Sant Fèlix ha estat també el dels contrastos, ja que entre les construccions que s'han acabat completant destaquen grans castells, com les torres de vuit netes de les colles vallenques, el quatre de nou net de la Vella, el tres de deu i el tres de nou amb agulla dels verds o els pilars de vuit de la Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca.

Prop de cinc hores de diada, set intents desmuntats i tres peus desmuntats. Són la cara fosca d'una diada que s'ha fet llarga per a públic i colles. Les exigències eren màximes. Totes les colles volien portar els seus millors castells, algun inclús d'inèdit. Alguns dels objectius han quedat pendents, però el gust d'aquest Sant Fèlix ha acabat sent agredolç pels grans castells que han acabat posant certa llum a la foscor.

La Jove Xiquets de Tarragona ha obert plaça amb el primer entrebanc de la diada. Els tarragonins deixaven en intent un complicadíssim quatre de nou amb agulla. Un cop carregat el quatre, el castell ha cedit abans que es pogués coronar el pilar central per poder donar el castell com a vàlid.

La colla tampoc ha pogut amb el tres de deu, que han deixat en intent desmuntat quan eren a punt d'entrar els dosos. El castell ha fet una batzegada i la colla l'ha tirat avall. Acabades les tres rondes, la Jove només havia pogut fer l'aleta al vuit de nou i ha optat pels bàsics de nou en quarta i cinquena ronda per sortir de plaça amb un ple de castells descarregats. A la ronda de pilars han posat la cirereta i han acabat de maquillar la seva actuació amb un imponent pilar de vuit amb folre i manilles

Més encert han tingut en primera ronda les colles vallenques. La Vella carregava el quatre de nou net per cinquè Sant Fèlix consecutiu –els ha caigut a la sortida– i la Joves sorprenia amb una torre de vuit neta impol·luta, que ha descarregat amb molt esforç i que augurava grans èxits per als vallencs.

La Joves, però, no ha aixecat cap des de llavors. En segona i tercera ronda han intentat sense èxit un castell inèdit, el tres de nou net. El primer l'han desmuntat a l'entrada de dosos i el segons els ha caigut amb els dosos ja col·locats. Tot i el mèrit d'haver portat tant lluny aquesta construcció, la pressió ha pogut amb la colla que en quarta i cinquena ronda ha fet dos intents desmuntats del tres de nou amb folre, un dels bàsics de nou.

La Vella s'ha mostrat més regular i després del quatre de nou net ha descarregat també la torre de vuit neta i el cinc de nou, pel que ha necessitat un primer intent desmuntat. A la ronda de pilars, però, les baixes han fet descartar el gamma extra de vuit, i també el de set. La Vella, ha acabat sortint de plaça amb un pilar de sis.

També meritòria, però tampoc exempta d'entrebancs, ha estat l'actuació de la colla local. Els verds han obert plaça amb el tres de deu amb folre i manilles, que només han pogut carregar. Just quan l'enxaneta ha fet l'aleta per coronar el castell, l'estructura del deu ha cedit. La caiguda, però, no ha fet renunciar els verds als seus grans objectius.

Així, en segona roda els de Vilafranca han portat un altre dels grans castells de la jornada, el tres de nou amb folre i agulla. Han fet un primer intent desmuntat, que han fet tirar avall tot just a falta de col·locar l'enxaneta, en tercera ronda l'han acabat descarregant. Era el primer de la temporada i un dels més celebrats a plaça.

En quarta ronda, els verds han provat el quatre de nou net, però després de desmuntar un primer preu i un altre intent desmuntat, els de Vilafranca han optat per tancar l'actuació amb la torre de nou amb folre i manilles, que han descarregat amb un gran domini. Els verds, com la Jove, ha posat la cirereta a la ronda de pilars, amb el pilar de vuit emmanillat.

Comentarios
Multimedia Diari