La directora del Prat sosté que no hi haurà més cues aquest estiu

UGT convocarà aturades als aeroports de Manises i Alacant si el Govern nomena un mediador per al Prat i denuncia les pràctiques ‘pirates’ de les empreses que accedeixen a licitacions

16 agosto 2017 08:47 | Actualizado a 16 agosto 2017 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El reforç de la Guàrdia Civil en els controls de seguretat del Prat «ha facilitat que torni la normalitat» a l’aeroport, ja que ha garantit que els vigilants realitzin la seva feina de forma correcta i en el temps habitual. Així ho afirma la directora de l’aeroport de Barcelona, Sonia Corrochano.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora de l’aeroport va dir ahir que el dispositiu posat en marxa des de dilluns per la Guàrdia Civil per reforçar els controls de seguretat coincidint amb l’inici de la vaga indefinida dels treballadors d’Eulen, que gestiona els controls de seguretat, fa presagiar que «la normalitat predominarà la resta de l’estiu» a l’aeroport.

Corrochano recordà que la Guàrdia Civil està sempre present en aquests controls de seguretat, i que ara la seva presència s’ha reforçat «per garantir que la feina es fa de forma correcta i en els temps de procés normals, que ha estat la problemàtica que ha causat les cues, i per garantir també que la circulació dels  passatgers sigui la normal».

«Amb aquest dispositiu en marxa, tot fa pensar que a partir d’ara el temps d’espera dels passatgers ha d’estar en la normalitat», manifestà la directora del Prat, que demanà als viatgers que no avancin l’hora d’arribada a l’aeroport per por a les cues.

No cal anar-hi tan aviat

«Vull transmetre als passatgers que ara tenim una situació de normalitat i demanar-los que arribin a l’hora en què s’obren els taulells de facturació», assenyalà  Corrochano, que explicà que ahir al matí les cues eren d’entre 10 i 20 minuts, un temps «més que raonable» i que se situa «dins dels estàndards europeus», ressaltà.

La responsable de l’aeroport destacà també la rapidesa del procés per activar el laude obligatori, que avui abordarà un Consell de Ministres extraordinari i que s’ha fet, al seu entendre, «en un temps raonable des que es van iniciar les converses». 

Com a màxim 20 minuts

Segons fonts de l’aeroport del Prat, l’activitat es va desenvolupar ahir amb total normalitat en el segon dia de vaga indefinida dels treballadors d’Eulen, amb cues normals per un dia de ple agost, a l’espera de la decisió sobre el laude obligatori que prengui avui el Consell de Ministres.

Fonts de l’aeroport van explicar que la situació al Prat era de normalitat i que la major afluència de passatgers es va produir de matinada, i que el temps d’espera no va passar de l’habitual, que pot arribar als 20 minuts, tot i que en ocasions no va caldre esperar.

La Guàrdia Civil va participar ahir per segon dia en les tasques de revisió d’equipatges i control de l’arc de metalls, compartint amb els treballadors d’Eulen tasques executives i no només de vigilància, com solien fer abans de les aturades.

El Consell de Ministres es reunirà avui a la tarda de manera extraordinària per abordar el conflicte del Prat, la solució del qual passa per un arbitratge mitjançant un laude obligatori, que imposaria les condicions laborals tant a l’empresa com als treballadors d’Eulen. En paral·lel, l’Executiu accelera els tràmits amb informes tècnics i jurídics per portar a terme l’arbitratge en aquest conflicte i l’aplicació del laude.

Àrbitre indesitjat

El primer pas és la designació d’un àrbitre «independent» i de «prestigi» que han de consensuar empresa i treballadors. Aquest àrbitre ha d’elaborar una proposta «vinculant» i de compliment obligat entre les parts, per a la qual cosa no existeix un termini legal concret, segons va explicar dilluns a Barcelona el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

La Federació de Serveis d’UGT a la Comunitat Valenciana ha anunciat que convocarà una vaga del personal de seguretat als aeroports de Manises i Alacant si el Govern aprova el nomenament d’un mediador per al conflicte de l’aeroport del Prat.

Segons informà ahir a l’agència de notícies Efe el responsable d’aquesta secció sindical, Saturnino Martínez, «als aeroports de València i Alacant opera la companyia Prosegur, amb la qual hi ha interlocució, i no tenim més problemes que els derivats d’una dècada de pèrdua de drets».

Model de contractació

No obstant això, apuntà el representant sindical que aquestes mesures de pressió es plantegen perquè «la solució no és un mediador per al Prat i que al final s’acordi un complement salarial més o menys quantiós», sinó que volen que el Govern tregui un «model de contractació d’aquests serveis que respecti el conveni estatal». «Si el mediador aconsegueix un acord al Prat, l’endemà estaran de vaga tots els empleats de seguretat dels aeroports espanyols, i per això, si es nomena aquest mediador convocarem vaga a València i Alacant, ja està parlat en l’àmbit estatal», assegurà. «El problema són les baixes temeràries i les empreses pirates que accedeixen a les licitacions, moltes del mateix amo, ja que amb l’última reforma laboral s’imposen els convenis d’empresa al conveni nacional. Cada vegada que van a un concurs abaixen els preus, i els empresaris no van a pèrdues, sinó que els que paguen els plats trencats són els treballadors», argumentà.

Comentarios
Multimedia Diari