La llibertat de Junqueras pot dependre del Govern

La defensa d’Oriol Junqueras creu que el Tribunal Suprem espera a conèixer la situació política del vicepresident cessat

09 enero 2018 11:37 | Actualizado a 09 enero 2018 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, creu que el Tribunal Suprem espera conèixer la nova situació política catalana, i en especial la del seu client, abans de decidir si el deixa en llibertat.

A més, no veu gaire probable que ni el penediment ni l’acatament formal de la legalitat permetessin al vicepresident destituït sortir de presó.

En una entrevista a TV3, el lletrat va admetre ahir que el fet que la fiscalia i el tribunal abordessin dijous passat el fons de l’assumpte és «útil» per a les defenses «per saber per on aniran els trets». Van den Eynde apunta que en aquesta situació «la presumpció d’innocència és molt retòrica, perquè hi ha una anàlisi molt de fons».

Per l’advocat, el que pugui dir Junqueras davant els jutges «no és determinant; el factor determinant és que opti a responsabilitats de govern», i que el que estan fent «és esperar a veure quina serà l’actuació política de Junqueras»

«Junqueras ha fet una aposta molt marcada pel diàleg i les resolucions judicials ja recollien i tornen a recollir que les paraules no valen per a res, ho diuen els jutges», recorda el lletrat.

Així, va dir que dijous passat Junqueras no va acatar literalment la legalitat, perquè «no era l’objecte de discussió», però la resolució recorreguda ja implicava l’assumpció de l’article 155, segons Van den Eynde.

En relació amb el que té previst fer el líder d’ERC de cara a la formació del proper govern, el seu advocat sosté que «Junqueras assumirà la credencial de diputat», i que la defensa treballarà per «garantir que els drets que no tingui restringits els pugui exercir».

En tot cas, creu que Junqueras no ha parlat amb Puigdemont, per les dificultats que això comportaria, però admet que si el líder d’ERC fos candidat a la presidència, jurídicament tindria «més força» per demanar la seva llibertat.

Rull i Turull, a Estremera

D’altra banda, els consellers destituïts Josep Rull i Jordi Turull van tornar ahir a la presó d’Estremera, on van estar presos durant un mes. Hi van visitar el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el també conseller cessat Joaquim Forn.

Rull va destacar que Junqueras i Forn són gent «molt forta» però també va admetre que el Nadal ha estat «molt dur» per a ells. «Junqueras té fills petits i el dia de reis sense ells és d’una crueltat extraordinària. Hi ha una desproporció d’aquestes mesures que són incomprensibles», va afegir.

Per la seva banda, Turull va destacar la «fortalesa» de tots dos i confia que a partir de dijous hi puguin haver bones notícies i es torni a veure «molt aviat» al Parlament.

Comentarios
Multimedia Diari