La meitat de nens amb altes capacitats pateixen assetjament a l’escola

Un 9% dels casos són de gravetat extrema, ja que la víctima arriba a tenir pensaments suïcides i necessita tractament mèdic

22 junio 2017 08:45 | Actualizado a 22 junio 2017 08:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 46% dels nens amb altes capacitats han patit assetjament escolar en algun moment de la seva trajectòria educativa, segons un estudi de l’associació No al Acoso Escolar (NACE), el primer d’aquestes característiques realitzat a Catalunya i que va ser presentat ahir a Barcelona.
En total han estat entrevistades 242 famílies a través d’un qüestionari en línia, que va distribuir l’associació Fanjac coincidint amb el final del curs escolar, i que es preveu estendre per tot el país a través de la col·laboració amb Confins.

L’estudi apunta que el 67% dels casos detectats són de gravetat moderada, un 24% són greus (cosa que implica depressió o ansietat elevada, o bé problemes d’insomni) i el 9% són de gravetat extrema, ja que són casos en els quals s’han identificat pensaments suïcides, l’alumne ha hagut de deixar d’anar a classe o ha necessitat tractament mèdic o psicològic.

El 66% de les famílies entrevistades està bastant o molt satisfeta amb l’atenció rebuda pels centres educatius, mentre un terç està poc o res satisfeta. El coordinador de l’estudi, el psicòleg Josep Soler, ha alertat que encara hi ha moltes escoles que «minimitzen la importància de l’assetjament» i fins i tot en culpen la víctima, mentre en altres centres s’apliquen solucions totalment equivocades. Per exemple, Soler indicà que a vegades es demana a les víctimes que expliquin com se senten davant de tota la classe, cosa que «els cataloga com a víctima oficial» i els revictimitza, o bé se’ls canvia de classe, com si ells fossin els culpables.

El coordinador de l’estudi afirma que hi ha molts centres que minimitzen els maltractaments

En altres casos, se’ls asseu cara a cara amb l’agressor perquè donin la seva versió dels fets, un error ja que en aquesta situació les víctimes tenen por i «suavitzen» la seva versió dels maltractaments rebuts, cosa que només serveix perquè les escoles puguin tancar els expedients, però que després acaben amb l’agressor venjant-se per la delació.

El 67% de les famílies no ha obtingut cap tipus d’assessorament o recursos en matèria d’assetjament escolar, mentre un 15% sí que l’ha rebut i un 18% no està segur, per la qual cosa el coordinador de l’estudi subratllà la importància que hi hagi protocols, però que el professorat «estigui preparat» per activar-los.

Els alumnes que pateixen assetjament poden tenir algun d’aquests símptomes: hipersensibilitat, problemes d’autoestima, conductes rígides, tendència a l’ansietat, preocupacions, tendència a l’autoinculpació i hiperesponsabilitat.

Comentarios
Multimedia Diari