La meitat dels nens russos i ucraïnesos adoptats a Catalunya tenen el trastorn alcohòlic fetal

Així ho assenyala un estudi pioner impulsat per la Generalitat, que ha detectat que només el 20% presenta la manifestació més greu d’aquests trastorns, la síndrome alcohòlica fetal 
 

06 septiembre 2018 12:07 | Actualizado a 06 septiembre 2018 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’estudi el va presentar ahir  l’Institut Català d’Acollida i Adopció i la Subdirecció General de Drogodependències de Catalunya. Els TEAF agrupen «un conjunt d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que un individu pot presentar quan ha estat exposat a l’alcohol durant el seu desenvolupament prenatal», és a dir, quan la mare ha consumit alcohol durant l’embaràs, va explicar el sotsdirector general de drogodependències, Joan Colom.

A l’estudi han participat tres hospitals catalans: el Clínic, el de la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu; els equips especialitzats dels quals han diagnosticat una mostra de 162 nens i nenes adoptats a Catalunya entre el 1985 i el 2015 procedents de Rússia i Ucraïna.

La investigació va concloure  que el 50% d’aquests nens i nenes presenten un TEAF i un 20,4% pateixen de Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF), que és la manifestació més greu d’aquest tipus de trastorns.

Tres tipus d’anomalies

D’una altra banda, el 16% presenten la forma parcial de SAF, un 11,1% va ser diagnosticat amb trastorn del neurodesenvolupament relacionat amb l’alcohol i a un 1,2% se li van detectar defectes de naixement compatibles amb l’exposició prenatal a l’alcohol.

Colom va assenyalar que els menors amb aquest tipus de trastorns presenten tres tipus d’anomalies: malformacions morfològiques (en especial crani-facials), retard en el creixement i alteracions del sistema nerviós central, expressades com a alteracions cognitives, conductuals, de socialització i d’aprenentatge.

Comentarios
Multimedia Diari