«La situació de Puigdemont és fruit de la política de la unilateralitat»

Entrevista amb Àlex Porqueras, membre de l’equip executiu i secretari de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Lliures 

04 abril 2018 09:15 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Per què neix Lliures?
Es va constituir com a partit polític el juny del 2017, tot i que com a moviment va sorgir l’octubre del 2016. Neix amb l’objectiu de donar veu a tots els que políticament no ens sentim representats i que desitgem una Catalunya que reforci el seu autogovern, defugi els populismes i apliqui polítiques realistes.

- I el nom ‘Lliures’?
Es refereix a la necessitat de donar veu, sense coaccions i amb total llibertat, a totes aquelles persones que volen defensar Catalunya amb tolerància, moderació i respecte.

- Quines prioritats tenen?
Volem confeccionar llistes electorals per presentar-nos a les eleccions municipals del 2019. 

«Una bona colla de dirigents i exponents del procés ja reconeixen desde fa temps que es van equivocar, que no tenien previst el que podia passar i com donar-hi solució»

- Es presentaran a les properes municipals?
Sí, ara mateix ja tenim estructura en pràcticament tots els districtes de Barcelona, en la majoria de poblacions de l’Àrea Metropolitana i a les capitals de província. 

- I estarien preparats per presentar-se si hi ha noves autonòmiques al juliol?
Sí, el 15 de març, en el marc de la nostra tercera Conferència que vam tenir a Barcelona on van venir prop de 400 persones, ja ho vam dir. 

- Es defineixen com a «lliberals» i «humanistes». Són compatibles les dues coses?
No tan sols són compatibles, sinó que són necessàries. A Lliures volem integrar totes les persones, independentment dels seus matisos ideològics, amb la defensa de la persona i les seves llibertats com a element central de Lliures. Prova d’això, tenim la idea fonamental: la llibertat de vot dels nostres representants.

- Ciutadans també es defineix com a «liberal». Veu possibilitats d’acord amb ells?
Valorarem positivament els possibles acords amb altres formacions sempre que permetin a Lliures una posició estratègica a fi d’obtenir un govern estable, legal i amb projecció per Catalunya. 

«La fugida d’Anna Gabriel i Marta Rovira no ajuda els seus companys, que no són presos polítics, sinó polítics presos»

- En l’àmbit nacional, com es defineixen?
Junt amb els adjectius de liberal i humanista, un dels ‘cognoms’ de Lliures és que som europeistes. Nosaltres creiem en una autonomia plena, en una Catalunya dins d’Espanya i d’Europa, amb un autogovern amb capacitat de convertir la nostra terra en motor d’Espanya i referent a Europa. 

- La via unilateral ha arribat massa lluny?
Ara mateix tenim una Catalunya dividida al 50%. Sí, creiem que la via unilateral ha arribat massa lluny, però no tan sols nosaltres, una bona colla de dirigents i exponents del procés fa temps que diuen que es van equivocar, que no tenien previst el que podia passar i com donar-hi solució. 

- JxCat i ERC estan al servei de la CUP?
Ara, després de més de tres mesos sense govern la resposta és molt clara. Sembla que els únics interessats a no formar govern, a repetir eleccions, sigui la CUP.

«Veuríem bé un referèndum legal i acordat amb l’Estat espanyol, però ara no és   el moment per pensar  en fer política-ficció»

- Estan a favor d’un referèndum legal i acordat amb l’Estat?
Sí, valoraríem positivament estudiar un referèndum així però ara no és el moment de fer política ficció. Cal donar resposta a una situació real, a uns problemes que afecten molta gent a Catalunya: l’atur, l’economia, les polítiques socials, l’educació, la sanitat...

- Si es convoqués un referèndum a «l’escocesa»… quina posició defensarien?
Optaríem per l’opció més beneficiosa per Catalunya, però ara no és moment per a això. Molts dirigents catalans han substituït l’exercici, la feina de fer política de veritat, la política del servei al ciutadà, per l’agitació i el populisme. Cal retornar la política a les institucions parlamentàries. 

- Què li sembla la situació per la investidura al Parlament?
Amb molta preocupació. Cal tenir govern ja! Estan abusant de la paciència dels catalans.

«Estem preparats per presentar-nos a les properes eleccions,ja siguin unes noves autonòmiques o a les municipals de l’any vinent»

- Com valora la situació que viu Puigdemont a Alemanya?
No m’agrada, és una situació incòmoda. En primer lloc per ell i els seus familiars, però també per l’estabilitat política a Catalunya. Tanmateix, no podem oblidar que tant Puigdemont com els seus ‘assessors’ eren prou coneixedors d’aquesta conseqüència legal, producte d’aquesta política independentista unilateral.

- Creu que se l’ha d’extradir?
No veig oportú emetre judicis polítics sobre les decisions i processos judicials. Crec que la justícia ha de seguir el seu camí.

- Què li sembla la marxa d’Anna Gabriel i Marta Rovira a Suïssa?
La seva fugida no ajuda gens a la situació judicial que pateixen els seus companys. Des de Lliures ho estem dient contínuament: hem de treballar per tornar la política al parlament, procurant com més aviat millor, l’anul·lació del 155 amb la formació d’un govern a Catalunya. D’aquesta forma també evitarem aquestes situacions de desordre i coacció, atemptant contra la llibertat de tantes persones, que estem veient de la mà dels CDR en tants indrets.

 - Creu que Junqueras, Forn, Sànchez, Cuixart, Rull, Turull, Romeva, Bassa i Forcadell són presos polítics?
Jugant amb les paraules, crec que són polítics presos. Personalment em sap molt greu tenir representants del poble català empresonats, no crec que sigui la millor solució. No hauríem d’haver arribat mai a aquesta situació. 

Comentarios
Multimedia Diari