La sopa de lletres de l’independentisme

Carles Puigdemont ha provocat una major divisió en el secessionisme. No només entre JxCat i Esquerra, que porten mesos de baralla diària, sinó també en la pròpia Junts per Catalunya

05 julio 2020 11:20 | Actualizado a 05 julio 2020 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’expresident Carles Puigdemont va anunciar aquesta setmana que el proper 25 de juliol naixerà un nou partit. El seu nom és a dia d’avui una incògnita, però intentarà aglutinar tots els sectors que al seu dia van confluir en JxCat.

Si es consuma la ruptura amb el PDeCAT, el centre dreta independentista formarà una sopa de sigles que pot servir en safata la victòria a ERC i pot també, si s’atomitza el vot, posar en perill la majoria absoluta independentista. Però Puigdemont busca la victòria sobre ERC. De moment, ha provocat una major divisió en l’independentisme. No només entre JxCat i ERC, que porten mesos de baralla diària, sinó també en la pròpia Junts per Catalunya. Aquests són tots els partits sorgits de la desaparició de CiU:

Junts per Catalunya (JxCat)

Va néixer el 2017 com una coalició de forces secessionistes partidàries de la via unilateral per concórrer a les eleccions de 2017. La marca pertany a l’PDeCAT, però Puigdemont aspira a quedar-se-per crear el seu nou partit. L’expresident vol formar una llista amb sectors que van des de la CUP a la dreta independentista. Compta amb el suport de Torra i els presos de JxCat.

La Crida

Va ser l’organització que van impulsar Quim Torra, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. Buscava unir tot l’independentisme, però ha aconseguit el contrari. Podria convertir-se en partit i allotjar Puigdemont i els seus partidaris.

Demòcrates

Quan CDC i UDC es van divorciar, també es va trencar Unió. El sector independentista va crear Demòcrates, una formació partidària de la via unilateral que en les últimes eleccions catalanes es va presentar amb ERC. Ara està amb Carles Puigdemont.

PDeCAT

La confessió de Jordi Pujol va ser el cop de gràcia per a CDC, esquitxada de casos de corrupció. Artur Mas va decidir llavors crear un nou partit per intentar esborrar el passat. En 2017, el PDeCAT va concórrer al costat de JxCat.

Convergents

Formació de centre i sobiranista, creada per l’exconseller de Justícia Germà Gordó.

Partit Nacionalista de Catalunya

Alguns dels dirigents més moderats del PDeCAT, com Marta Pascal o Carles Campuzano, enfrontats amb Puigdemont, acaben d’impulsar un nou partit, que rebutja la via unilateral però advoca pel dret a decidir.

Lliures

Va ser creat per l’exconseller Antoni Fernàndez Teixidó, i alguns dirigents de l’extinta Unió Democràtica de Duran. És de centre catalanista, liberal i humanista.

Units per Avançar

Després de la ruptura de CiU i la desaparició d’Unió, ofegada pels deutes, els dirigents democristians van crear Units. De tall sobiranista, va anar amb el PSC en les passades autonòmiques.

La Lliga Democràtica

La politòloga Astrid Barrio presideix aquesta formació centrista, catalanista i moderada, integrada per exdirigents de CDC.

Comentarios
Multimedia Diari