L’acte a Perpinyà aprofundeix les diferències en el sobiranisme

ERC aposta per «aprofitar l’oportunitat» de la taula de negociació amb el Govern central

02 marzo 2020 08:50 | Actualizado a 02 marzo 2020 10:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’acte del Consell per la República a Perpinyà (França), capitalitzat dissabte per l’expresident català Carles Puigdemont, ha emfatitzat les diferències estratègiques entre JxCat, ERC i CUP, quatre dies després de la primera reunió de la taula de negociació entre Govern central i Generalitat.

L’expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, es va donar un bany de masses (110.000 assistents segons dades policials recollides per la premsa francesa) i va evitar fer esment a la taula de negociació i al diàleg, va apel·lar a la «mobilització permanent» i va instar el sobiranisme a «preparar-se» per a la «lluita definitiva».

Més contundent va ser l’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí, que va instar l’independentisme a no deixar-se «enredar» per «l’enganyifa» de la taula de negociació que van pactar ERC i PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez i en la que s’asseuen també JxCat i el president Quim Torra.

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta (que com la resta de la plana major del partit no va assistir a Perpinyà) va discrepar, en un entrevista a TV3, de les crítiques de Ponsatí.

Vilalta va remarcar que cal combinar diàleg i mobilització, i va apostar per «aprofitar l’oportunitat» de la taula de negociació amb el Govern central, per una qüestió de «responsabilitat» i encara que sigui escèptica amb ella.

En aquest sentit, va llançar un avís al PSOE: «Si la taula s’encalla, la legislatura haurà acabat».

Objectiu: el referèndum

El conseller d’Acció Exterior i també dirigent d’ERC, Alfred Bosch, va emfatitzar que l’estratègia del seu partit és avançar cap a «un referèndum reconegut arreu del món i validat per la comunitat internacional», i va indicar que si Puigdemont «contribueix a avançar en aquesta direcció, ens sembla correcte».

«El que hem de fer és ser capaços d’unir totes les estratègies perquè el poble de Catalunya pugui decidir», va afegir Bosch en una entrevista a ‘La Vanguardia’.

La CUP, que no va assistir com a organització a Perpinyà, es va reafirmar ahir en l’opinió que era un «acte electoral» de JxCat, perquè ja se sap que hi haurà eleccions catalanes properament i només falta saber la data.

En tot cas, la formació independentista va puntualitzar que comparteix la lluita «antirepressiva» i que es solidaritza amb els polítics presos i els «exiliats», per als quals es va organitzar l’acte d’aquest dissabte al sud de França.

La CUP creu que tan sols es poden negociar les condicions per exercir el dret a l’autodeterminació

Així es va expressar la portaveu de la CUP Maria Rovira, després de la reunió d’un Consell Nacional en què els antisistema es van conjurat per aprofitar les properes eleccions catalanes per tal de tornar a ser «decisius», en un moment que no creuen que sigui el de la «resolució del conflicte», sinó el més òptim per a «l’acumulació de forces» dins de l’independentisme.

Recelosos amb la taula de diàleg del Govern i Generalitat, la CUP va deixar clar que el dret a l’autodeterminació de Catalunya no ha de ser objecte de negociació, sinó tan sols de parlar de les condicions per al seu exercici.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, va instar JxCat a determinar si s’alinea «amb el diàleg o amb els enemics del diàleg».

«No pot ser que tinguin un peu a la taula de diàleg i que amb l’altre vulguin fer una traveta per descarrilar l’única oportunitat històrica per solucionar el conflicte polític a Catalunya», va emfatitzar.

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, reivindica la centralitat que representa el seu partit i reclama fugir de «clixés» a l’hora de definir quin model de societat volen i a qui representen en la reordenació de l’espai polític de JxCat.

En una entrevista d’Europa Press, recorda que els estatuts del PDeCAT ja recullen que són un partit independentista, però que ha de concretar-se «quin model de país es vol, més enllà de l’objectiu nacional» en les negociacions que s’estan duent a terme amb la resta d’actors que configuren JxCat: La Crida i independents.

«Som un partit independentista, demòcrata, republicà, feminista, humanista, europeista. No som d’esquerres, tampoc de dretes. Què defensem? La part central, ni una cosa ni l’altra», reivindica.

Comentarios
Multimedia Diari