L'advocat de Junqueras i Romeva: 'Són polítics fent política i el procés no ha seguit les regles degudes'

Sànchez, Turull i Rull demanaran declarar en català si el judici de l'1-O finalment es fa al Suprem

18 diciembre 2018 09:46 | Actualizado a 18 diciembre 2018 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha denunciat durant la vista de prèvia pronunciament que els encausats són "polítics fent política" i que el procés "no ha seguit les regles degudes". Ha afirmat que durant tot el judici parlarà de "violació de drets fonamentals, causa general, injustícia i procés polític" i ha reclamat que el Suprem no és competent per jutjar l'1-O.

En la primera intervenció que ha fet en la vista prèvia al judici, el lletrat ha afirmat que la instrucció "no ha estat pròpiament una instrucció" i ha dit que existeixen "interessos" perquè la causa no vagi a Catalunya. Ha denunciat que s'ha creat un 'forum shopping' per part de les acusacions per quedar-se la causa a Madrid. "L'oportunitat la té la sala, no nosaltres, de decidir quines regles s'aplicaran al procés, les de procés degut o les d'excepció", ha dit. 

El Tribunal Suprem celebra aquest dimarts la vista de previ pronunciament, que suposa el tret de sortida al judici del procés. Es tracta d'una vista que han demanat totes les defenses, que qüestionen que el Suprem sigui el tribunal competent per jutjar l'1-O i sol·liciten que tota la causa es remeti al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, Jordi Pina, ha avançat que, si el Tribunal Suprem acaba decidint que és competent per jutjar l'1-O, els seus representants demanaran poder expressar-se en català durant el judici. "Sol·licitarem els mecanismes oportuns perquè hi pugui haver traducció simultània", ha assegurat Pina, que ha defensat que els seus representants han de poder tenir aquest dret i que es podria fer sense problema si el judici es fes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Durant la seva intervenció en la vista, Pina ha mostrat "poca confiança" que la sala accepti els seus arguments per passar la competència del judici a Catalunya, perquè "interiorment ja ha pres la decisió de no estimar la qüestió prèvia i assumir el judici" de l'1-O.

La vista es fa a la sala de plens, on a partir del gener tindran lloc els interrogatoris als acusats. És la primera vegada que es veu la fotografia de tots els lletrats, representants de la Fiscalia, Vox i Advocacia de l'Estat i el tribunal que jutjarà l'1-O.

No hi són els presos ni la resta d'acusats que no ho han sol·licitat.

(seguirà ampliació)

Comentarios
Multimedia Diari