Les 44 obres de Sixena surten del Museu de Lleida

El Jutjat número 1 de Primera Instància i Instrucció d'Osca va autoritzar la Guàrdia Civil a fer servir la força per entrar en el Museu de Lleida

11 diciembre 2017 11:49 | Actualizado a 11 diciembre 2017 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les 44 obres d'art procedents del Monestir de Vilanova de Sixena i dipositades en el Museu de Lleida han començat a sortir del museu a les 12.15 hores per situar-se en els vehicles que les portaran de camí a la localitat d'Osca per mandat judicial, segons ha constatat Europa Press.

Cap a les 11.30 hores, les obres ja es trobaven embalades i preparades per ser transportades al Monestir de Vilanova de Sixena en una camioneta i un camió de l'empresa Feltrero, especialitzada en el trasllat d'obres d'art. 

Tècnics del Govern d'Aragó han entrat a les 4.00 hores d'aquest dilluns en el Museu de Lleida per iniciar l'operació d'embalatge dels 44 béns en el marc d'un dispositiu policial de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra

Una furgó de la policia autonòmica impedeix gran part de la visibilitat del camí que han de creuar les obres d'art des de la seva sortida del museu a la camioneta i el camió que les portarà i custodiarà de camí a Osca, on han començat a arribar veïns i càrrecs públics per rebre les peces en litigi. 

El Jutjat número 1 de Primera Instància i Instrucció d'Osca va dictar una providència dijous passat autoritzant la Guàrdia Civil a fer servir la força per entrar en el Museu de Lleida a partir de les 00.00 hores d'aquest dilluns i agafar les obres. 

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va manifestar posteriorment la voluntat de l'equipament de no oposar-se al mandat, malgrat estar en contra del trasllat, recorregut judicialment per la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida.

El jutjat va ordenar la devolució d'aquests béns pertanyents al tresor artístic del Monestir de Sixena, després d'anul·lar la venda per part de l'Ordre Sant Joan de Jerusalem a la Generalitat el 1983. 

Després de rebre el requeriment judicial per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va donar l'ordre, fa dues setmanes, de retornar les 44 peces dipositades a Lleida al Monestir de Vilanova de Sixena i va indicar a la Generalitat no recórrer la decisió judicial. 

La Generalitat ja va autoritzar el juliol del 2016 el retorn de 53 peces del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a Vilanova de Sixena, en compliment de l'ordre provisional dictaminada per la jutge d'Osca. 

Comentarios
Multimedia Diari