Les infermeres del SEM reclamen que les dirigeixi un càrrec de la seva professió en comptes de metges

El SEM afirma que ja tenen un representant a cada regió sanitària

19 mayo 2017 15:38 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Grup d'Urgències i Emergències del Col·legi Oficial d'Infermeres de Barcelona (COIB) ha demanat per carta al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que les dirigeixi un càrrec de la seva professió en comptes d'un professional mèdic, a través d'una Direcció d'Infermeria.

La carta, a la qual ha tingut accés Europa Press, reclama al gerent del SEM, Joan Sala, que constitueixi aquest càrrec perquè és "clau" per donar un impuls al desenvolupament científic, professional, docent i investigador propi de la disciplina infermera i imprescindible per als seus professionals.

La Direcció Infermera és l'equivalent a la Direcció Mèdica entre els doctors, és a dir, es tracta d'una persona que gestionaria i dirigiria els recursos humans i tècnics del conjunt de professionals del SEM, actuacions que ara són dirigides pels facultatius.

Segons fonts del COIB, els metges no coneixen les competències ni les funcions de les infermeres, la qual cosa suposa una "barrera" per a les professionals a l'hora de desenvolupar-se i fer millor la seva feina, a més de ser una qüestió de poder i de sostre de vidre, han sostingut.

En la carta, avisen que el SEM és "l'única institució sanitària pública de Catalunya en la qual les infermeres no es veuen liderades per una Direcció Infermera", i recorden que els sistemes d'emergència espanyols --Samur, el Summa, el Sescam o l'Epes-- sí compten amb aquesta direcció.

El COIB considera que la Direcció Infermera és una figura "altament important" en qualsevol institució sanitària on la presència d'infermeres és majoritària i fonamental. "RECULADA EVIDENT"

"En els últims anys hi ha hagut una reculada evident en l'autonomia professional, en la capacitat de lideratge i en la possibilitat d'accedir a llocs de responsabilitat", ha defensat el col·legi.

Ha constatat que els càrrecs directius inicialment ocupats per infermeres "han estat substituïts progressivament per metges", fet que provoca una visió parcial sobre el potencial d'atenció sanitària que una institució com el SEM hauria de poder gaudir.

Per això, han reivindicat que, per complir amb el grau d'excel·lència que la societat espera de les infermeres del SEM, "és necessari que disposin d'un lideratge propi de la disciplina infermera".

La petició s'emmarca en "els canvis organitzatius que està experimentant la seva organització", per la qual cosa anima a implementar la figura de la Direcció Infermera amb la finalitat de garantir l'excel·lència d'aquest col·lectiu i convertir-se en un referent a nivell nacional i internacional en l'àmbit de les emergències. REACCIÓ DEL SEM

Fonts del SEM han assegurat a Europa Press que la infermeria és "una peça fonamental de l'estructura organitzativa de l'empresa", raó per la qual aquestes professionals ja ocupen càrrecs de direcció territorial del SEM en tota Catalunya.

Segons han precisat, dels dos representants que el SEM té en cada regió sanitària, un és professional d'infermeria, i es mantenen habitualment converses "acadèmiques i clíniques" amb els col·legis d'infermeria.

Comentarios
Multimedia Diari