L’estàtua de l’esclavista Antonio López es retira de Barcelona

L’Ajuntament de la capital catalana obrirà a partir d’ara un procés participatiu per decidir el nou nom de la plaça

05 marzo 2018 09:48 | Actualizado a 05 marzo 2018 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Barcelona procedia ahir a la retirada de l’estàtua del marquès de Comillas, Antonio López, acusat d’enriquir-se venent esclaus, del seu emplaçament a la plaça que porta el seu nom a Barcelona amb una festa ciutadana amenitzada pels Comediants.

El trasllat de l’estàtua al Centre de Col·leccions del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) respon a la voluntat que deixi de tenir «la funció d’exemplaritat que qualsevol monument en un espai públic ofereix als ciutadans», segons l’Ajuntament.

Els operaris municipals van retirar l’estàtua del primer marquès de Comillas, inaugurada l’any 1884, i van descobrir a la plaça dos faristols informatius, un sobre la història de la plaça i un altre sobre Les Bullangues de Barcelona del segle XIX, les revoltes populars que van possibilitar el canvi cap a una societat liberal i el fi a l’absolutisme.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va assegurar que amb aquest gest es feia un «acte de reparació» perquè l’esclavitud és una de les pitjors coses creades per l’espècie humana i que ha provocat un gran dolor a moltes persones.

Insistí que Barcelona és una «ciutat de llibertats» que ha tingut molta gent que ha lluitat contra l’esclavitud, entre ells ha esmentat Clotilde Cerdà.

Amb la retirada de l’estàtua, el govern municipal donava resposta a una antiga reivindicació d’entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del monument d’un home de negocis que «a principi del segle XIX es va enriquir amb el tràfic il·legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba».

Festa ciutadana per dir adéu a la imatge de l’acusat d’enriquir-se venent esclaus

La retirada de l’estàtua d’Antonio López es produeix quan s’ha avivat el debat per canviar el nom de la plaça Antonio López, ja que, encara que l’Ajuntament havia aprovat el nom de plaça de Les Bullangues, el procés s’ha paralitzat perquè una plataforma ciutadana ha proposat que es digui plaça Idrissa Diallo, un ciutadà africà que va morir el 2012 en el CIE de Barcelona.

La plataforma ha recollit les firmes suficients perquè la proposta de nou nom se sotmeti a consulta popular.

Durant la festa van celebrar-se també tallers infantils de pintura, dibuix, circ i titelles, un petit castell de focs, xocolatada i actuacions musicals.

El president del grup popular a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, criticà la retirada d’Antonio López i ha dit que l’alcaldessa Ada Colau «segueix amb la seva gesticulació, retirant estàtues perquè és incapaç de governar Barcelona».

La historiadora, crítica d’art i comtessa de Sert, María del Mar Arnús, publicava un article a La Vanguardia en el qual defensa Antonio López i deia que no ha trobat cap document que avali el ‘penjament’ de traficant d’esclaus en la seva figura.

Comentarios
Multimedia Diari