Llach liderarà el consell per impulsar el ‘debat constituent’

El Fòrum Cívic i Social, presentat ahir pel president Quim Torra, promourà el debat però no serà l’encarregat de redactar una constitució. Arrimadas (Cs) el qualifica de «govern paral·lel»

24 octubre 2018 15:11 | Actualizado a 25 octubre 2018 13:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern de Quim Torra va crear ahir el consell assessor que impulsarà el Fòrum Cívic i Social per organitzar el Debat Constituent d’una «república catalana», una «eina republicana» per avançar en l’«autodeterminació», que capitanejarà el cantautor i exdiputat Lluís Llach.
En un acte solemne a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, Torra va presentar aquest consell assessor liderat per Llach, que serà l’encarregat d’organitzar un espai de debat ciutadà, en el marc d’aquest Fòrum, que pot contribuir a l’elaboració de les bases d’una eventual Constitució catalana. El passat 25 de setembre, en la presentació del seu Pla de Govern, Torra va avançar que activaria el grup impulsor d’aquest fòrum, per al qual caldrà la «col·laboració dels ciutadans que lliurement desitgin participar en aquesta fase zero, per establir unes bases d’un projecte de Constitució de Catalunya».

Ahir, Torra va evitar referir-se a aquest «projecte de Constitució de Catalunya» i va destacar que el consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent és una «eina republicana per avançar d’acord amb el dret a l’autodeterminació del poble català i la voluntat de la immensa majoria de la ciutadania per decidir el seu futur».

Va defensar que aquest consell assessor, que s’ha creat a partir de la llei de consultes populars del 2014, no posarà en marxa el «procés constituent» d’una «república catalana», sinó que s’encarregarà simplement d’organitzar els debats al respecte.

Com que aquest consell assessor no preveu iniciar un procés constituent ni redactar una Constitució catalana, sinó només articular un debat ciutadà, a Torra ni «li passa pel cap» que el Govern central pugui impugnar aquesta iniciativa. Va defensar en aquest sentit que només és «un procés de debat, per pensar, reflexionar i discutir, amb el que té això de positiu». «Ens sembla que és impensable que algun govern del món pugui impugnar-ho», va afegir.

Malgrat que el consell assessor s’ha creat per acord de govern, Torra va assegurar que l’executiu «no tornarà a aparèixer» i deixarà treballar aquest organisme «de manera totalment independent». Va argumentar que Llach, que va ser diputat de Junts pel Sí en la passada legislatura, és la persona «més idònia» per a liderar aquest consell assessor -que tindrà més membres, encara per nomenar-, ja que va presidir la comissió sobre el procés constituent al Parlament.

Crítiques de Ciutadans

Per la seva part, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va alertar ahir de l’intent de l’independentisme de crear «un Govern català paral·lel» sense control parlamentari ni jurídic, en referència al nou consell assessor per a l’impuls del ‘Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent’, cosa que va valorar d’extremadament greu. 

També va dir que l’Executiu de Quim Torra és «especialista a crear paradetes» i va lamentar que hi ha molta gent vivint del procés sobiranista, davant la qual cosa ha demanat controlar si fan servir per a això recursos públics, perquè encara que no tinguin una partida pressupostària assignada també és malversació si s’utilitzen edificis o funcionaris públics, va apuntar la líder de Ciutadans al Parlament.

Comentarios
Multimedia Diari