Llum verda a la tramitació exprés de les lleis de desconnexió

La Llei de transitorietat jurídica, que ha de donar a Catalunya un marc jurídic propi, es podrà debatre i votar en una sola jornada, sense que calgui fer ?un debat ni el tràmit parlamentari habitual

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van fer valer ahir la seva majoria al Parlament per donar llum verda a la tramitació de la reforma del reglament de la cambra catalana, que permetrà l’aprovació exprés de les lleis de desconnexió.

La reforma impulsada per JxSí i la CUP modificarà diversos articles del reglament del Parlament i incorporarà la possibilitat que una proposició de llei es tramiti en lectura única, si ho acorda el ple a sol·licitud dels grups parlamentaris promotors després d’escoltar la Junta de Portaveus de la cambra. Així, la Llei de transitorietat jurídica, amb la qual JxSí i la CUP preveuen atorgar a Catalunya un marc jurídic propi i independent de l’estatal, es podria debatre i votar en una sola jornada, sense necessitat de fer abans un debat de totalitat ni el tràmit parlamentari convencional.

La proposta va superar el debat a la totalitat gràcies a la majoria absoluta de les forces independentistes, que van rebutjar les esmenes a la totalitat de C’s, PSC, CSQEP i PPC.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, defensà que la lectura única, que només s’aplica en projectes de llei del Govern, també l’han de poder sol·licitar els grups.

La diputada de la CUP Anna Gabriel avançà: «Si és necessari la lectura única per a la llei del referèndum, ja diem ara que sí, que estem disposades a fer-ho».


Durs retrets de l’oposició
Des de l’oposició, el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, acusà els independentistes de voler «anul·lar l’oposició democràtica». «Presentar una llei al matí i aprovar-la a la tarda, això sona a temps passats», denuncià.

La portaveu del PSC, Eva Granados, titllà de «nyap» la reforma, perquè, en la seva opinió, «torpedina el bon nom i el funcionament del Parlament». La socialista avisà els grups sobiranistes que «el seu camí a la independència el mata l’opacitat, la desobediència i la laminació dels drets dels diputats».

El portaveu parlamentari del PPC, el tarragoní Alejandro Fernández, considerà que reformar el reglament del Parlament sense un consens de tots els grups «només ho fan els Nicolás Maduro de torn», en referència al president veneçolà, i afirmà que «el totalitarisme identitari sembla que va guanyant però al final sempre perd».

El president de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, lamentà de la seva banda que, per voler «enredar» l’Estat, el que fan els independentistes és «arrugar els drets de l’oposició i fer una estafa a la ciutadania».

Comentarios
Multimedia Diari