Maria Prados: «L’èxit en seguretat és que no sigui notícia»

Maria Prados. És la directora de seguretat del campionat europeu de waterpolo que se celebra a Barcelona fins al 28 de juliol. Que hi participi un equip d’Israel fa extremar les mesures

21 julio 2018 15:37 | Actualizado a 23 julio 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«És l’europeu, però té el nivell d’un mundial», matisa: «perquè els millors equips estan a Europa». Des del 2010 que dirigeix la seguretat d’esdeveniments esportius, en porta set, com el Mundial de Natació del 2013.

Què implica ser-ne la directora de seguretat?
Implica planificar tota la seguretat amb molta anticipació, aquest projecte el portem ‘cuinant’ des de fa més d’un any. S’han de preveure les feines preventives del muntatge, que també comporten riscos en seguretat, es revisa els treballadors que hi participen, podrien aprofitar per instal·lar un artefacte, per exemple. I una vegada s’inicia la competició, cal executar tot el dispositiu de control d’accés a les instal·lacions, que és el més visible per a la ciutadania. Però també hi ha el que en diem seguretat interior, que ha de passar més desapercebuda.

Quines dificultats té este campionat?
Per primera vegada, un equip d’Israel s’ha classificat per participar en uns europeus de waterpolo. Estem fent història. Però això requereix un extra de seguretat i una coordinació molt més estreta entre nosaltres, els Mossos i la seguretat israeliana. 

Expliqui’m maneres de fer dels israelians en seguretat.
Els israelians estan habituats a fer de la seguretat un modus vivendi, mai qüestionen un procediment si és per seguretat. De fet, es desplacen amb la seva pròpia policia.

Quin risc té Israel que no tingui Alemanya?
Hi ha unes delegacions que es consideren de risc o bé per la situació política que viuen al seu país, o bé per haver estat objectiu del terrorisme islamista. Però a les delegacions que no siguin considerades de risc també se’ls aplica un dispositiu de seguretat, a un altre nivell. 

I els cossos policials? 
És obligació de l’organització vetllar perquè el campionat es desenvolupi sense incidents, però el dispositiu privat de seguretat es complementa amb el públic. En la fase de planificació del projecte ja hi ha reunions amb els cossos policials, es posen sobre la taula els possibles riscos. Ara, cada dia ens reunim amb Mossos per tal d’anar tots en la mateixa línia. També hi participen Policia Nacional i Guàrdia Civil. L’actual nivell de risc exigeix extremar les mesures.

Es refereix al nivell d’alerta ter-rorista que està en 4 de 5?
Barcelona ja no és invulnerable a aquests tipus d’atacs, hi ha més consciència i més responsabilitat envers la seguretat. Tots estem molt més sensibles. 

Què han fet canviar els atemptats de Barcelona i Cambrils?
Tenir la certesa que un atemptat a Catalunya també és possible. La marató de Boston ja va ser objectiu d’un atemptat, són esdeveniments que tenen molta repercussió mediàtica, a escala mundial. Molts països alhora estan retransmetent en directe els europeus de waterpolo, són jornades de més de 12 hores diàries durant 14 dies.

Què aprens en cada campionat?
El punt de partida és que qualsevol esdeveniment de nivell no pot ser notícia per la seva seguretat, l’èxit és que ningú parli d’aquest aspecte, és el símptoma que ho estem fent bé i que ningú ens percep. Són situacions que et fan créixer professionalment i com a persona.

Quina responsabilitat voldries assumir?
Vaig començar de vigilant de nit a les facultats de la UAB, seria increïble estar en la gestió de seguretat d’uns Jocs Olímpics. 

Comentarios
Multimedia Diari