Més de 4.000 conductors perden tots els punts del carnet en un any

Els cursos per recuperar el carnet no volen ser un mer tràmit, sinó que tenen com a objectiu sacsejar consciències

02 abril 2018 11:44 | Actualizado a 10 abril 2018 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«En realitat sou uns afortunats. El dia que el mosso us va aturar, vau tenir molta sort. Perquè esteu aquí sencers, amb les vostres cames i els vostres braços». Imma Gonzalo, de l’autoescola Goncal de Cornellà de Llobregat, es dirigeix als alumnes del curs per recuperar el permís. Són conductors que han comès infraccions greus –excés de velocitat, consum d’alcohol o drogues i, cada vegada més, ús del mòbil– i que han perdut el permís després d’esgotar tots els punts o per sentència judicial. 

Els cursos per recuperar el permís no són un mer tràmit per poder tornar a conduir, sinó que són de sensibilització i reeducació i volen sacsejar consciències per canviar conductes de molt risc. Un dels moments més colpidors és quan una persona que ha perdut un familiar en accident de trànsit els explica la seva història. Els parla del dolor, de com l’accident s’hauria pogut evitar si un conductor no hagués decidit drogar-se o jugar amb l’accelerador. 

Un dels principals problemes del permís per punts són els conductors reincidents

El permís per punts funciona, assenyalen des del Servei Català de Trànsit, però una de les principals resistències amb què es topa són els conductors reincidents. Un total de 4.388 conductors van perdre el 2017 a Catalunya tots els punts del permís per conduir i 669 no era la primera vegada que els passava, un 15%, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT).

El fill de Lilo tenia 20 anys quan el 2017 va perdre la vida en un accident de trànsit. Un conductor que s’havia drogat va envestir la motocicleta del seu fill. «Un accident que s’hauria pogut evitar es va endur la seva vida», diu el pare. «El que més dol és tot el que s’està perdent. Tenia 20 anys, s’estava especialitzant en soldadura marina i ja tenia ofertes de treball que li feien molta il·lusió», afirma. «I amb la vida del meu fill, n’hi ha tantes altres, de destrossades. La meva, la de la mare, la de la germana, la de la nòvia amb qui sortia des dels 15 anys. Els amics, també. Les relacions ja no són iguals. Ja mai més res torna a ser igual», sentencia el pare. 

És el relat d’un pare que ha perdut el fill i que ha decidit compartir-lo en cursos per recuperar el permís de conduir i també en presons, on hi ha persones que compleixen condemnes per delictes del trànsit. Diu que explicar la seva història és també una mena de teràpia davant del dol, però sobretot espera que ajudi a evitar altres accidents. Quan acaba, un dels alumnes li pregunta si el pot abraçar. 

Els cursos tenen com a principal objectiu «un canvi d’actitud» i es basen en la dinàmica de grup per revisar bons i mals hàbits i compartir emocions per després integrar-les. Un total de 176.887 van ser sancionats el 2017 amb la pèrdua de punts, una xifra lleugerament inferior a la del 2016, quan ho van ser 189.327 els conductors sancionats.

Comentarios
Multimedia Diari