Milers de persones vestides de blanc reclamen diàleg davant els ajuntaments

Els concentrats en diferents ciutats del país han llançat proclames com  "el poble català no vol divisió", "sí es pot" o "volem parlar"

07 octubre 2017 10:56 | Actualizado a 07 octubre 2017 15:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Milers de ciutadans vestits de blanc han sortit avui als carrers de les principals capitals espanyoles, amb Madrid i Barcelona al cap, per demanar al Govern i a la Generalitat que dialoguin per buscar sortida al conflicte català davant el risc d'una declaració unilateral d'independència.

La iniciativa, promoguda des de les xarxes socials per la plataforma "¿Hablamos?", ha aconseguit congregar milers de persones de blanc davant els ajuntaments de tot Espanya per demanar diàleg, seny, entesa i recuperar la política després d'una setmana marcada pels efectes del referèndum independentista de l'1-O.

Així, en la plaça Sant Jaume de Barcelona s'han concentrat milers de catalans vestits amb samarretes blanques que han llançat proclames com "el poble català no vol divisió", "sí es pot" o "volem parlar", tot això en un to pacífic i sense exhibir banderes.

Encara que la concentració no havia estat convocada per cap partit, sí que hi ha participat una representació del PSC encapçalada per Miquel Iceta, qui ha subratllat que "molta gent" està demanant diàleg als carrers i ha reclamat solucionar el conflicte català des de la negociació, per al que, ha advertit, no hi ha d'haver "decisions unilaterals".

L'alcaldessa Ada Colau ha difós un missatge a través de Twitter en el que diu "Milers de persones envien un missatge de pau als seus governants: valent, avui, és escoltar i seure a parlar", mentre a la façana de l'Ajuntament de Barcelona uns concentrats han penjat un cartell amb el lema: "Parlem, parlem".

Unes 500 persones, algunes amb peces, llaços i cartells d'aquest color, s'han congregat aquest migdia davant l'Ajuntament de Tarragona secundant la convocatòria de la plataforma ciutadana "Parlem".

Entre els assistents figuraven diversos dirigents i regidors socialistes de l'Ajuntament de Tarragona, encara que l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha excusat la seva presència perquè estava convidat a un casament, segons ha explicat la regidora socialista Begoña Floría.

La regidora ha apel·lat al diàleg per solucionar el problema polític de Catalunya, que ha qualificat com "un dels moments més complicats dels últims anys".

A Girona, han estat unes 300 persones les que han secundat la crida de la plataforma que reclama diàleg als governs espanyol i català.

Al voltant d'unes 200 persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Lleida amb samarretes blanques per exigir a la Generalitat i al Govern que dialoguin per solucionar la crisi actual.

Els participants a l'acte han cridat consignes de "Volem que parlin!", així com de "Visca Catalunya i viva Espanya!". A l'acte a Lleida han assistit dirigents socialistes i regidors de La Paería.

A l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), la segona ciutat més poblada de Catalunya, més d'un miler de persones també han reclamat diàleg en una concentració pacífica i festiva.

Concentracions arreu d'Espanya

A Madrid, la mobilització ha omplert la plaça de Cibeles de ciutadans de blanc que de diversos maneres han reclamat diàleg al Govern i a la Generalitat, amb banderes blanques i corejant proclames com "Ra-ra-ra, volem parlar", "Carles, Mariano, a ver si nos llamamos" i exhibint cartells amb missatges com "#Hablemos", "#Falemos", "Parlem? Espanya és diversa".

Una lona estesa a terra amb la paraula "diàleg" ha servit perquè la gent escrivís missatges com "Sóc catalana i amo Madrid" o "Aquest país ja va fer la guerra una vegada, nunca mais!".

Guillermo Fernández, un dels promotors d'aquesta mobilització, ha explicat que es pretenia sobretot reclamar "seny" per solucionar el conflicte secessionista en el moment "de la sensatez i de parlar".

"Els governants no poden seguir per aquest camí, perquè ens estan dividint i embolicant en banderes per fer-nos xocar. Aquest país no ho mereix", ha tancat.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha difós un tuit il·lustrat amb imatges de les concentracions "blanques" en el que ha dit: "Diàleg i convivència. El carrer ens ho demana. Estiguem a l'altura, estem a temps", mentre el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha apuntat en un altre tuit: "La gent és millor que els seus governants. Sento orgull i esperança veient Madrid així ara mateix".

A Saragossa han estat uns 4.000 els concentrats a la plaça del Pilar per demanar "la pau i la paraula", també vestits amb peces de color blanc.

"Per favor, feu política", "Perdoneu que no m'allisti amb cap bandera", "Polítics: castigats al racó de pensar" o "Qui no sàpiga de dialogar que dimiteixi", han estat algun dels lemes exhibits.

La manifestació celebrada a València ha reunit a centenars de persones a les portes de l'ajuntament de la capital, també per fer una crida per la pau i el diàleg i expressar-lo amb roba, guants i globus blancs i sense cap tipus de bandera.

Davant cartells amb els repetits lemes "Parlem" o "Hablemos", una de les assistents, Enriqueta Heras, explicava: "Sóc aquí perquè em cansen les guerres, les polítiques i els enganys i penso que la paraula l'ha de tenir tot el poble i no uns quants".

Les tres capitals basques han estat també escenari de concentracions amb molts participants vestits de blanc que exhibien cartells amb lemes com "Pau, diàleg i llei" o "Hablemos".

A Sant Sebastià, el diputat socialista Odón Elorza ha assegurat que hi ha un "camp immens de possibilitats" per intentar resoldre aquest conflicte, mentre a Vitòria, Sara Buesa, filla del socialista Fernando Buesa, assassinat per ETA, ha participat en la lectura d'un manifest que emplaça a la ciutadania a "donar un pas endavant" i exigir diàleg.

Pamplona, que ha acollit a un centenar de persones a la plaça de l'Ajuntament, Logronyo, amb un mig miler de concentrats, i Valladolid, amb un miler, han estat altres de les capitals on els ciutadans han secundat la convocatòria.

En aquesta concentració, que ha conclòs un aplaudiment dels assistents, l'alcalde de Valladolid i portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Oscar Puente, ha apel·lat a la força del diàleg com un pas necessari que està reclamant la ciutadania.

Palma, al costat de Madrid, ha estat l'única capital que ha albergat dues concentracions simultànies diferents, i en aquest cas la de l'Ajuntament ha reunit a un centenar de manifestants vestits de blanc, mentre altres 6.500 recorrien el centre de la ciutat amb banderes d'Espanya, Balears i Mallorca en contra del secessionisme i a favor de la unitat d'Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari