Mor als 96 anys el fotògraf Joan Colom, un dels pioners del fotoperiodisme

Conegut pels seus reportatges al barri Xino, va donar tota la seva obra al MNAC l'any 2012

 

03 septiembre 2017 17:24 | Actualizado a 03 septiembre 2017 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fotògraf Joan Colom i Altemir (Barcelona, 1921) ha mort als 96 anys. Colom va ser un dels pioners del fotoperiodisme i reconegut pels seus reportatges a peu de carrer al 'barri Xino' de la capital catalana. De fet, és considerat el gran renovador de la fotografia de postguerra espanyola i l'autor més representatiu de la 'nova avantguarda' dels 50-60, juntament amb Català Roca, Miserachs, Maspons, Pomés i Colita. Colom –que va abandonar voluntàriament la fotografia el 1964 per no tornar-hi fins als anys 90- ha rebut premis com el Nacional de Fotografia, el 2002; la Medalla d'Or al Mèrit Cultural per l'Ajuntament de Barcelona, el 2003; el Premi Nacional d'Arts Visuals de la Generalitat, el 2005, i la Creu de Sant Jordi, el 2006. L'any 2012, el fotògraf va donar tota la seva obra al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Es tracta d'un arxiu format per més de 9.000 fotografies en paper, a més de negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació personal.

El mateix Pepe Serra, director del MNAC, ha volgut recordar Joan Colom en saber-se el seu traspàs. "Vull agrair de nou la seva generositat cedint tota la seva obra al museu i valorar la importància i singularitat única de la seva obra", ha assenyalat Serra. "Colom és un dels més grans fotògrafs de la segona meitat del segle XX. La seva trajectòria està recollida en el llibre de David Balcells i Jorge Ribalta publicat pel museu amb ocasió de la gran exposició antològica que va organitzar el 2014", ha recordat el director del MNAC. Prèviament, l'any 2011, la Fundació Foto Colectania també havia homenatjat Joan Colom exposant les fotografies d'època d'un àlbum inèdit sobre el Raval. Es tractava de les 76 fotografies (Gente de la Calle, 1958-1964) que retraten la vida al carrer al barri del Raval, entre els anys 50 i 60, amb escenes de quotidianitat i d'altres de compromeses com la prostitució o la marginació. 

Fotògraf autodidacta

Nascut el 1921 al carrer de la Verge de la ciutat de Barcelona, Joan Colom va créixer al Raval i va començar a treballar en un taller de publicitat cinematogràfica. L'any 1957 s'inicià de forma autodidacta en el món de la fotografia ingressant el mateix any a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC). El 1958 va iniciar la seva activitat presentant un seguit de fotografies al IV Saló Internacional de Fotografia de Múrcia, i seguidament ja va decantar-se per captar la realitat existent al barri Xino de Barcelona, amb tot un seguit de tècniques –com amagar la càmera i disparar per sota la cintura- per passar desapercebut. Les primeres exposicions arriben al desembre de 1959 a la Biblioteca Espanyola de París amb el grup AFAL, i l'any 1960 en la creació del grup artístic El Mussol, on s'agruparien altres fotògrafs com Jordi Munt, Enric Garcia Pedret, Josep Bros i Jordi Vilaseca. 


Joan Colom va mostrar el seu treball a Oriol Maspons, que el va introduir en el món de l'edició presentant-li Esther Tusquets, responsable de l'editorial Lumen. 'Izas, rabizas y colipoterras', on Camilo José Cela posava la pluma i Colom la fotografia, és fruit d'aquesta època i un llibre determinant i que representa la culminació de la nova avantguarda dels anys 1950-1960. El gran tema de Joan Colom és sempre al carrer i els personatges que el transiten. El resultat són unes imatges que combinen la vida dels barris, sovint marginal, amb el fotoreportatge modern. "Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies busco ser una mena de notari d'una època", havia afirmat el mateix Joan Colom.

Comentarios
Multimedia Diari