Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Mossos va rebre un avís sobre atemptats a la Rambla, però no era de la CIA

 El Govern ho va considerar de "baixa credibilitat" després de contrastar-ho amb l'Estat 
 

Diari de Tarragona

Whatsapp
El conseller d'Interior, Joaquim Forn, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la responsable de comunicació de xarxes socials dels Mossos, Patricia Plaja

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la responsable de comunicació de xarxes socials dels Mossos, Patricia Plaja

El conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han negat aquest dijous haver rebut una nota de la CIA sobre un possible atemptat a La Rambla de Barcelona, encara que sí van rebre el 25 de maig un avís d'un possible atemptat a l'estiu en aquesta avinguda d'altres fonts --sense concretar-les-- i que tenia "baixa credibilitat".

En roda de premsa en la Conselleria d'Interior, Forn ha dit que el departament de la Generalitat va comunicar aquest avís a l'Estat i aquest "no dóna veracitat a l'amenaça", a més que després no es va tractar en les taules d'avaluació del risc antiterrorista, tant la del mateix dia 25 com la del 8 de juny. 

Forn ha afegit que l'Estat també ha descartat posteriorment que aquest avís i tots els altres rebuts tinguessin relació amb els atemptats del 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils (Tarragona), per la qual cosa per al polític "aquesta hipòtesi que alguns volen llançar que hi havia una informació, i que si s'hagués tractat adequadament hagués evitat els atemptats, és absolutament falsa". 

Forn ha afegit que l'Estat també ha descartat posteriorment que aquest avís i tots els altres rebuts tinguessin relació amb els atemptats del 17 i 18 d'agost

Trapero ha assegurat que van rebre un avís el 25 de maig sobre un possible atemptat en La Rambla però ha negat que procedís de la CIA o el National Counterterrorism Center (NCTC), encara que no ha volgut revelar la font en preguntar-se-li sobre això, i ha dit que es va comunicar amb l'Estat i es va contrastar que era de "fiabilitat molt baixa". 

Ha indicat que aquest avís i el que publica 'El Periódico' "apuntaven el mateix": una possible alerta genèrica a Barcelona i en concret a la Rambla. 

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, junt al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero

Segons Forn, no es va parlar d'aquest avís en cap de les taules d'avaluació del risc terrorista en què va estar la policia catalana els dies següents a aquest avís, el 25 maig i 8 de juny, ni en la Junta de Seguretat de Catalunya de juliol: "Si hi hagués hagut una alerta tan important, per què no es va parlar o es va informar, tenint en compte que l'Estat disposava d'aquesta informació?". 

"Si hi hagués hagut una alerta tan important, per què no es va parlar o es va informar, tenint en compte que l'Estat disposava d'aquesta informació?"

També ha explicat que els Mossos reben fa mesos "desenes d'avisos terroristes" de diferents fonts sobre possibles actes en molts punts de Catalunya, i que aquests se centren en centres de culte, infraestructures, concerts i grans aglomeracions, inclosa La Rambla i la Sagrada Família; que s'analitzen i valoren totes, i que a aquesta sobre La Rambla li van donar poca credibilitat.

REFORÇ POLICIAL EN LA RAMBLA 
Tant Forn com Trapero han argumentat que, malgrat donar poca credibilitat a l'avís, es va ampliar la seguretat en La Rambla com a punt d'interès policial, com es va fer en altres llocs, i Trapero ha puntualitzat que aquesta via concentra el 10% dels recursos dedicats al pla antiterrorista de Mossos a Barcelona. 

El major ha indicat que en l'àmbit estrictament policial no es va abordar aquest avís fins després dels atemptats, i que concretament va ser el 21 d'agost en una trucada del cap de la Divisió antiterrorista del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat (Citco) i el cap d'Informació dels Mossos. 

Forn ha dit que el document que publica 'El Periódico' està confeccionat a partir de diferents informacions que van arribar al diari, que afirma en la seva edició d'aquest dijous que els Mossos van rebre el 25 de maig l'avís de la CIA que ISIS estava planejant atacs terroristes no especificats a l'estiu en "zones turisticas molt concorregudes de Barcelona, Espanya específicament, La Rambla". 

"Em torno a preguntar qui té interès a embrutar, a disminuir, a posar en dubte el treball de Mossos. Creiem que això és injust i irresponsable"

El conseller d'Interior considera que haver donat aquesta informació és un fet "greu" i també ha afirmat que hi ha una campanya de desprestigi després de la feina dels Mossos, que ha qualificat d'excel·lent. 

"Em torno a preguntar qui té interès a embrutar, a disminuir, a posar en dubte el treball de Mossos. Creiem que això és injust i irresponsable", ha insistit. 

Ha criticat que informacions confidencials dels Estats i la Policia es converteixen en un mercadeig" amb intencionalitat política, i també ha criticat jugar amb informacions a mig fer amb objectius polítics molt clars, en les seves pròpies paraules. 

Temas

Comentarios

Lea También