Municipis de l’Alt Empordà volen la declaració de zona catastròfica

El tornado va afectar especialment diumenge les localitats gironines de Cistella i Terrades

09 enero 2018 11:50 | Actualizado a 09 enero 2018 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cistella i Terrades (Alt Empordà) van seguir ahir reparant els danys i desperfectes ocasionats pel possible tornado.

Els ajuntaments també estan estudiant les mesures que emprendran per ajudar els veïns. Una de les que es plantegen és demanar que es declari zona catastròfica.

L’alcalde de Cistella, Enric Gironella, admet que ho estan estudiant per «l’alt nombre de desperfectes ocasionats» al poble.

Els més greus afecten a dues famílies, una del centre i una altra dels afores, que han hagut de deixar els seus domicilis pels danys ocasionats per aquesta columna d’aire que va impactar de ple als seus domicilis. 

Cistella és el municipi que més ha rebut les conseqüències d’aquest possible tornado

Tot i els operaris que treballaven a diferents punts del municipi, a la plaça Major hi quedava ahir encara algun vehicle amb els vidres trencats i alguns senyals de trànsit continuaven caiguts a l’espera de ser recol·locats.

El pas del possible tornado va durar poca estona però els efectes que va ocasionar tardaran força més en desaparèixer ja que, algun d’ells, poden ser irrecuperable.

La columna d’aire tenia una amplada d’entre 100 i 300 metres i es va endur pràcticament tot el que trobava per endavant aquest diumenge al matí.

La GIP-5101, la carretera que uneix Cistella i Terrades, encara presenta als vorals les conseqüències d’aquest fenomen meteorològic. A diferents punts s’hi poddien veure ahir arbres trencats i branques que van sortir volant pel pas d’aquesta columna d’aire.

A més de 150 km/h

Terrades havia tornat més a la normalitat  ahir dilluns. El principal motiu va ser que les afectacions del possible tornado van ser menors i, per tant, va ser més fàcil reparar danys.

De fet, l’alcalde, Isidre Felip, calcula que «en dos o tres dies» ja sabran el cost dels desperfectes. Ahir, l’agutzil repartia a les bústies del poble una carta on se’ls informava que dimecres el tècnic municipal els atendrà per avaluar els desperfectes.

A l’espera de fer el còmput, Felip destaca que les principals incidències són a «dues granges» on «se’ls ha aixecat el teulat». A dins el municipi només hi hauria cases amb «xemeneies i claraboies trencades», recordà l’alcalde.

Per aquesta raó, Felip sí que admet que és «difícil» que els puguin considerar zona catastròfica però, tot i això, assegura que «ho intentaran».

Els efectes del possible tornado han estat contundents als afores del municipi. Des del refugi de la Societat de Caçadors de Terrades es pot veure encara el recorregut que va fer la columna d’aire. 

La darrera avaluació que va fer el Servei Meteorològic de Catalunya ahir dilluns contempla que a l’Alt Empordà s’hauria produït un «possible tornado de categoria EF1 o EF2», descartant així l’esclafit que es contemplava inicialment. 

La distància recorreguda va ser d’entre quinze i vint quilòmetres travessant els municipis de l’Alt Empordà Navata, Cistella, Terrades i Darnius amb inici a l’entorn de dos quarts de nou del matí del diumenge.

Els vents ocasionats per aquesta columna d’aire es calculen per sobre del 150 quilòmetres per hora. La principal diferència entre un esclafit o un tornado té a veure amb la direcció de l’aire. Mentre un tornado comença al terra i xucla cap al cel, l’esclafit actua de manera contrària.

Comentarios
Multimedia Diari