Operen amb una tècnica pionera a BCN un càncer de pulmó

La intervenció va ser realitzada a l’Hospital de Sant Pau, sense travessar les costelles

26 noviembre 2019 08:40 | Actualizado a 26 noviembre 2019 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Hospital de Sant Pau de Barcelona practica una nova tècnica quirúrgica pionera a Catalunya en càncer de pulmó que permet, a través d’una única incisió per sota del xifoide, l’os inferior de l’estèrnum, extirpar el lòbul pulmonar afectat i els ganglis, evitant el dolor postoperatori.

Segons va explicar un dels metges que lidera l’equip de Cirurgia Toràcica de l’hospital, el doctor Joan Carles Trujillo, «la cirurgia mínimament invasiva per combatre el càncer de pulmó en els seus estadis inicials es fa servir cada vegada més, de manera que un 50% dels pacients que el pateixen a tot el país el superen mitjançant aquesta tècnica».

No obstant això, l’Hospital de Sant Pau ha anat un pas més enllà en aquest tipus de cirurgies videoassistides, realitzant la lobectomia «a través d’una incisió que no travessa les costelles, per sota del xifoide, que permet no tocar els nervis que causen el dolor al pacient», va assenyalar Trujillo. L’objectiu és extreure el lòbul afectat, però també els ganglis que estan a prop de la zona danyada, per al que es practica en la mateixa intervenció una extracció dels ganglis (limfadenectomia) a través d’un accés transcervical.

En paraules d’una altra de les cirurgianes que va dur a terme l’operació, la doctora Elisabeth Martínez-Tellez, «la combinació d’aquestes dues tècniques permet una resecció completa del càncer, sobretot en relació amb els ganglis, que són de difícil accés via subxifoidea».

Així, aquesta intervenció possibilita als metges arribar, en una mateixa operació, a les dues cavitats pleurals, tant del pulmó dret com de l’esquerre, i al pericardi, la membrana que envolta el cor. L’avantatge principal d’aquest tipus d’intervenció quirúrgica, segons va destacar la responsable d’Anestesiologia Toràcica, la doctora Anna Parera, és la disminució del dolor postoperatori «d’una de les cirurgies més doloroses per als pacients». «L’abordatge toràcic -va afegir Parera- es tradueix en el 40% dels casos en una cronificació del dolor posterior a l’operació, cosa que ens estalviem amb la intervenció subxifoidea».

En una toracotomia regular, el postoperatori requereix fàrmacs antiinflamatoris no esteroides (AINES), paracetamol i l’ús de catèter paravertebral o epidural que subministri medicaments de rescat com la morfina.

Comentarios
Multimedia Diari