Oriol Junqueras:«No hi ha cap republicà que deixi els seus instruments en mans dels enemics»

El president d'ERC adverteix des de la presó que la prioritat ha de ser la formació d’un nou Govern

07 mayo 2018 10:59 | Actualizado a 07 mayo 2018 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va urgir ahir l’independentisme a formar Govern, mentre que les forces constitucionalistes van reclamar un candidat viable a la investidura, després que JxCat apostés dissabte per intentar de nou investir Carles Puigdemont com a president català.

En la seva reunió de dissabte a Berlín, el grup parlamentari de JxCat va acordar intentar investir Puigdemont abans del 14 de maig, encara que si aquesta via fracassa plantejarà un pla D, un quart candidat a la investidura, per evitar que venci el termini del 22 de maig sense haver elegit un president i siguin convocades noves eleccions.

Junqueras, a la presó d’Estremera (Madrid) des de fa sis mesos, va transmetre un missatge a través del vicesecretari general de coordinació interna d’ERC, Isaac Peraire, que el va visitar. Peraire va explicar a Twitter que, en el seu missatge, Junqueras adverteix que la prioritat ha de ser la formació d’un nou Govern: «No hi ha cap republicà del món que deixi els seus instruments en mans dels enemics de la república».

Veus sobiranistes consultades temen que darrere dels plans per investir Puigdemont hi hagi en realitat la voluntat de l’expresident de la Generalitat d’anar a unes noves eleccions, responsabilitzant a l’Estat per impedir qualsevol investidura.

L’estratègia anunciada per JxCat no ha agradat gens al Govern de l’Estat i, de fet, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va lamentar que Puigdemont estigui «allargant l’agonia i la confrontació» amb l’objectiu de generar «inestabilitat política» perquè els independentistes «no l’oblidin».

Abans d’intervenir en el XIII Congrés de Noves Generacions de Catalunya, Montserrat va demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui un debat d’investidura amb un candidat «legal i viable, que pensi en tot el que interessa a tots i cadascun dels catalans».

La Comissió Permanent del Consell d’Estat es reunirà avui per dictaminar sobre la reforma de la llei de la Presidència de la Generalitat -aprovada divendres pel Parlament per permetre la investidura a distància a Puigdemont-, un pas preceptiu perquè el Govern central recorri al Constitucional i la iniciativa quedi suspesa.

No obstant això, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va assegurar que Puigdemont serà investit president «ara o més endavant, això és segur», i va afirmar que «hi ha una finestra d’oportunitats» per a restituir-lo en el càrrec abans que el TC tingui temps de suspendre la llei.

La portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, va manifestar la seva «confiança plena en el lideratge» de Puigdemont, per dissipar dubtes al voltant del suport de la formació demòcrata a la seva estratègia.

En canvi, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va demanar «valentia» als diputats de JxCat per dir-li a Puigdemont «que ell no serà president» i va lamentar que «mantinguin la situació de paràlisi» de la Generalitat.

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va considerar  que la proposta de JxCat d’investir Puigdemont «és un engany i una pèrdua de temps», ja que «és impossible» portar a terme la seva investidura.

El president del PPC, Xavier García Albiol, va afirmar que el fet que JxCat torni a proposar a Puigdemont com a candidat a la investidura li recorda la pel·lícula El dia de la marmota, en què es va repetint el mateix dia una vegada i una altra.

Comentarios
Multimedia Diari