Oriol Pujol serà jutjat per un jurat popular pel cas ITV

  La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la decisió

02 mayo 2018 10:19 | Actualizado a 05 mayo 2018 19:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la decisió de la presidenta del Tribunal del Jurat que ha de jutjar l'exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol pel cas ITV de rebutjar un pacte de conformitat amb part dels acusats per evitar el judici per jurat popular.

Segons ha informat el TSJC aquest dimecres, la sala ha desestimat el recurs d'apel·lació de la Fiscalia, al qual es van adherir quatre acusats (Oriol Pujol i la seva esposa, Anna Vidal; Ricard Puignou i Sergi Pastor), contra la decisió de la magistrada del tribunal, que va considerar que la conformitat havia d'afectar tots els investigats i, si no, celebrar-se un judici contra tots ells.

Així, el TSJC desestima "la pretensió de permetre una conformitat de només partir dels acusats en relació amb els fets que els imputa el Ministeri Fiscal", i el judici haurà de celebrar-se, encara que encara no té data.

Considera, de la mateixa manera que el Tribunal del Jurat, que el fet que uns acusats pactin unes condemnes i d'altres no pot dificultar el dret de defensa dels que sí siguin jutjats, perquè alguns fets imputats requereixen connivència entre acusats.

Puntualitzen que això no impedirà que durant el judici els acusats que desitjaven conformar-se amb els fets dels quals eren acusats poden confessar, però que, en produir-se durant el judici, això permetrà valorar el conjunt de les proves.

Pacte

En el pacte subscrit amb la Fiscalia, Oriol Pujol acceptava una pena de dos anys i mig de presó pel cobrament de comissions i fer servir la seva influència política per beneficiar determinats empresaris del sector de les ITV i evitar que la seva dona fos condemnada a pena de presó. 

En una audiència preliminar el 14 de juliol del 2017 al Jutjat d'Instrucció 9 de Barcelona, que va instruir el cas, els quatre acusats van mostrar la seva conformitat amb les conclusions provisionals de la Fiscalia. 

Segons van explicar fonts judicials aquell dia, el pacte preveia que Anna Vidal acceptés pagar una multa de 47.250 euros com a condemna, evitant la presó, i Pujol, tres condemnes que sumaven 30 mesos pels delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, i també acceptaven penes de multa Sergi Pastor i Ricard Puignou.

Dos acusats recorren

El 28 de setembre, la Fiscalia, en el seu escrit de personació davant l'Audiència, va sol·licitar que la magistrada presidenta del Tribunal del Jurat fixés data per a una compareixença en què els acusats ratifiquessin aquest pacte, i es dictés sentència, continuant-se el procés pels dos acusats que no ho havien subscrit: Josep Tous i Sergi Alsina.

No obstant això, el lletrat de Tous va plantejar com a qüestió prèvia (i Alsina s'hi va adherir) que aquest pacte vulnerava el dret fonamental de defensa perquè les conformitats de quatre acusats podien presumir la seva culpabilitat en estar dos acusats d'estar en connivència.

La Fiscalia es va oposar a aquesta petició després d'al·legar que seria "contrari a la lògica i al principi d'economia processal" demorar la sentència si hi ha conformitats, i negant que suposés conculcació del dret de defensa. 

No obstant això, la magistrada va admetre la petició de Tous perquè si s'acceptaven les conformitats plantejades per Pujol, la seva esposa, Ricard Puignou i Sergi Pastor, i es dictessin sentències separades --una per als conformats sense celebració de judici i una altra pels no conformats després de la seva celebració-- "dividiria aquella continència i podria causar indefensió als no conformats".  

Comentarios
Multimedia Diari