PDeCAT condiciona la tornada de Puigdemont a un pacte amb l’Estat

Ferran Bel diu que hi ha d’haver un acord polític previ perquè el president destituït i els exconsellers exiliats i empresonats puguin obtenir l’acta de diputats i no descarta una «investidura telemàtica»

04 enero 2018 18:01 | Actualizado a 04 enero 2018 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El responsable d’acció política del PDeCAT, diputat al Congrés i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va condicionar ahir un retorn a Espanya del president del Govern cessat, Carles Puigdemont, per a una eventual investidura al Parlament, a un «pacte polític» previ amb l’Estat. «El pacte ha de ser polític i s’haurà d’instrumentalitzar. Els problemes polítics han de tenir una resposta política», va argumentar Bel en declaracions a la cadena televisiva Cuatro en ser preguntat per si veuria possible un acord amb la Fiscalia que permetés el retorn de Puigdemont sense que sigui detingut.

En paral·lel, Bel no va descartar que pugui produir-se una «investidura telemàtica» de Puigdemont, però va apuntar que aquest extrem l’han de decidir «els 135 diputats» del Parlament: «Sense garanties caldrà buscar i explorar qualsevol possibilitat».
El diputat tortosí va assenyalar que la prioritat tant de JxCat com del PDeCAT passa perquè tant Puigdemont com els exconsellers fugits a Brussel·les i els empresonats en Estremera puguin obtenir l’acta de diputats «in situ».

Bel va negar que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, pugui ser candidat a la presidència en un debat d’investidura: «L’acord era que el ‘presidenciable’ era Puigdemont si treia més escons. No ens trobaran en cap batalla», va concloure.

Renunciar a les actes

Els quatre exconsellers que acompanyen l’expresident Puigdemont a Brussel·les podrien veure’s obligats a renunciar a les seves actes com a diputats electes per assegurar la majoria absoluta independentista al nou Parlament, pensant en votacions com la de constitució de la Mesa i la d’investidura. Segons fonts de les tres formacions independentistes (JxCat, ERC i la CUP), en les converses que duen a terme aquests dies amb vista a garantir la majoria independentista al Parlament ja han començat a explorar un possible escenari en el qual els quatre exconsellers a Brussel·les –Clara Ponsatí i Lluís Puig (JxCat) i Toni Comín i Meritxell Serret (ERC)– no puguin votar a la cambra.

Sense comptar els dos líders de JxCat i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, que per raons de lideratge i de ser possibles candidats a la presidència mantindran els seus escons, també podrien veure’s obligats a renunciar a les seves actes de diputats electes dos independentistes que es troben empresonats: l’exconseller d’Interior Joaquim Forn (JxCat) i Jordi Sànchez (JxCat). En aquests dos casos, no obstant això, existeix la possibilitat que ells i Junqueras puguin obtenir la llibertat provisional en els pròxims dies o setmanes, o també que obtinguessin un permís penitenciari per participar en la sessió de constitució de la cambra i també en la d’investidura.

Les dues possibilitats fan que numèricament poguessin conservar de moment els seus escons sense necessitat de posar en risc la majoria absoluta independentista, integrada per 70 diputats: 34 de JxCat, 32 d’ERC i 4 de la CUP. Però per assegurar els 68 vots que donen la majoria absoluta a la cambra catalana, les fonts consultades apunten la possibilitat que els quatre exconsellers que són a Brussel·les, fugits de la justícia espanyola després de la declaració unilateral d’independència, puguin cedir les seves actes de diputats i no perdre així les votacions.

Negociacions entre JxCat i ERC

D’altra banda, la negociació entre JxCat i ERC a Brussel·les s’ha acabat sense acords concrets i les dues parts s’han emplaçat a seguir negociant des de Barcelona. El passat dimarts es va produir una reunió a la capital belga entre una delegació de JxCat i d’ERC. Sobre la taula hi ha la constitució del Parlament, tenint en compte que el 17 de gener és la data fixada pel govern espanyol per constituir la cambra catalana. Fonts de JxCat van assegurar que l’objectiu de la reunió no era arribar a acords tenint en compte que encara hi ha dues setmanes de marge. Per la seva banda, Puigdemont va publicar un missatge en el seu compte d’Instagram en què assegura que «mentre hi hagi camí seguirem caminant. Vam confiar amb vosaltres i no ens vàreu fallar. Ara ens toca a nosaltres. Aquesta cadena de confiances és la garantia més gran per a la República catalana». 

Per part de JxCat van assistir a la trobada el mateix Puigdemont i alguns dels seus col·laboradors més directes: la directora de la campanya, Elsa Artadi, el director de comunicació de la campanya, Jaume Clotet, el portaveu de la campanya, Eduard Pujol, l’exsecretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, i l’alcalde de Valls, Albert Batet. La delegació dels republicans va estar encapçalada per l’exsecretari del Departament d’Economia, Pere Aragonès, el diputat Roger Torrent i el cap de gabinet de Marta Rovira, Jordi Bacardit. 

Comentarios
Multimedia Diari