«Per respecte als presos és molt injust dir que hem claudicat»

Entrevista amb la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal

30 mayo 2018 19:59 | Actualizado a 01 junio 2018 15:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Cinc mesos després de les eleccions, ja hi ha Govern. 
Sí, la nostra màxima prioritat era recuperar les institucions i fer-ho compatible amb els resultats del 21 de desembre. 

- Al final no s’ha restituït cap membre del Govern. 
Els temes judicials i les circumstàncies no ens han permès fer tot el que voldríem fer. 

- Creu que serà possible restituir l’antic executiu?
Sempre hem dit que ens trobem en una circumstància provisional, però abans necessitem tenir les eines, és a dir, les institucions. 

- El nou Govern ja ha rebut les crítiques de la CUP i de l’ANC. Els acusen d’haver «claudicat». 
És molt injust dir això. Respecto totes les opinions, però nosaltres ho hem intentat tot. Parlar que ens hem abaixat els pantalons no és just per la gent que està a l’exili o a la presó. 

«La prioritat és fer fora Rajoy. El PDeCAT sempre està disposat a fer política per defensar el dret a vot i el nou Estat. Volem escoltar el PSOE, però no posarem ningú amb el mateix discurs»

- L’anterior legislatura va acabar amb el referèndum de l’1 d’octubre i la declaració del dia 27. Quin és l’objectiu ara?
Els reptes són ampliar la base de ciutadans que vol un nou Estat i que la gent que està a l’exili acusada de salvatjades pugui tornar. 

- Les justícies alemanya, belga, suïssa i escocesa decidiran. 

Europa s’està adonant de la repressió de l’Estat. Però mentre esperem la seva decisió no podem perdre més oportunitats per defensar aquestes persones. 

- Pel 155, els empresonats i els polítics que són fora ara toca fer política autonomista?
Les circumstàncies són les que són. Tenim molt clar el mandat de l’1-O i del 9-N, i que el millor que ens pot passar és tenir les eines d’un Estat. Momentàniament, però, ho hem de fer des d’unes institucions d’autogovern. 

« Seguim amb la mateixa determinació per poder acabar la feina i ser fidels als mandats de l’1d’octubre i del 9 de novembre»

- Quina sensació té quan sent que el PDeCAT genera dubtes sobre el seu sobiranisme? 
No ho he entès mai, ni quan érem Convergència. Al Francesc Homs se’l va desposseir del seu escó i va ser inhabilitat. I al president Mas li van embargar la casa. Ens l’hem jugat i hem posat el país per davant. És molt injust. Seguirem amb la mateixa determinació per acabar la feina. 

- Està satisfeta amb el pes del PDeCAT en el nou Govern?
Sí, dels sis consellers de Junts per Catalunya, quatre són associats: Jordi Puigneró, Miquel Buch, l’Àngels Chacón i el Damià Calvet. Vam fer una aposta molt forta perquè vam entendre que calia fer llistes semblants a les cues de l’1-O. 

- Les decisions es prendran des de Barcelona o des de Berlín?
El lideratge del Govern el portarà el president Torra, mentre que el president Puigdemont tindrà un pes molt important en la internacionalització de la causa. 

«El lideratge del Govern el portarà el president Torra. Puigdemont tindrà un paper clau en la internacionalització de la causa»

- Què votaran a la moció de censura a Mariano Rajoy?
Portem dies parlant amb diputats, senadors, la direcció del partit, els presidents Torra, Puigdemont, Mas... Tenim clar que el nostre compromís és fer fora el senyor Rajoy. 

- Ha parlat aquesta setmana amb Pedro Sánchez?
Sí. Ara volem escoltar què diu. 

- Farien president un polític que ha defensat l’aplicació del 155 i que ha dit «racista» a Torra?
No estem disposats que el senyor Rajoy es mantingui a la Moncloa. Som conscients de la complexitat, i per això no posarem a algú que s’expressi igual que el senyor Rajoy. 

- Parla d’escoltar i de dialogar. Veu possible dialogar sobre el referèndum amb Sánchez?
El PDeCAT sempre està disposat a fer política, defensant el dret a vot i el nou Estat per Catalunya. De moment, però, a l’altra banda només ens hem trobat confrontació, repressió i les porres de l’1-O. No renunciarem al mandat de l’1 d’octubre i del 9 de novembre. 

«La presidència del Port de Tarragona? Vaig llegir les declaracions de Josep Andreu i em van sorprendre. Quan hi ha un nou Govern toca parlar d’aquests càrrecs, però encara no ho hem fet»

- Tot depèn ara del PNB, que va donar suport als pressupostos.
És normal que defensin els interessos dels ciutadans bascos. Res a dir. 

- Queda un any per a les municipals. Veu possible una llista única amb ERC a Tarragona?
Nosaltres estem per intentar sumar esforços, i aquest és el plantejament per posar fi a la Barcelona grisa de Colau. Parlarem amb tothom tot el que calgui. 

- El PSC ha registrat el domini juntsperTarragona.cat. 
Ells sabran perquè ho han fet. Deuen tenir por, però sota el paraigua de Junts per Catalunya farem una gran feina. 

- Parla de la Barcelona grisa de Colau. Com veu la Tarragona de Ballesteros?
Amb el Dídac tenim un discurs potent. És una persona jove i preparada, que coneix una ciutat que no està liderant el país. 

- El PDeCAT proposarà rellevar a Josep Andreucom a president del Port de Tarragona?
Vaig llegir les seves declaracions i em vaig quedar molt sorpresa. Quan hi ha nou Govern toca parlar de tots aquests càrrecs, però encara no ho hem fet. 

Comentarios
Multimedia Diari