Premi Lletra d’Or a Enric Casasses per ‘El nus la flor’

El poemari, que incorpora dibuixos entre els seus 200 textos, es considera el millor llibre publicat en llengua catalana el 2018

13 enero 2020 09:20 | Actualizado a 13 enero 2020 09:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El poeta Enric Casasses ha rebut el premi Lletra d’Or al millor llibre publicat en llengua catalana el 2018 per El nus la flor, un títol que reflecteix un moment vital seu de fa uns anys, que veu com «un poema del món que va agafant totes les formes i tons i estats d’ànim».

Amb una mica de retard respecte a altres edicions del guardó, que lliura un jurat independent, Casasses va recollir el passat divendres «molt content» la distinció de mans del joier Manel Capdevila, va recitar un dels seus poemes, del 1987, i manifestà que el seu títol «és el dir, que forma l’esdevenir. Es converteix pràcticament en un striptease i connecta amb el misteri de tot». En nom del jurat, l’actriu Sílvia Bel va llegir una glossa en què ha rememorà un dia que va trucar a Casasses per poder parlar cara a cara sobre el significat d’uns fragments de Ramon Llull que havia de llegir en un concert, i ell li va respondre que a l’hora que ella li proposava no li anava bé, «perquè és l’hora en què escombro i se’m faria de nit. Un altre dia».

Bel ho va respectar i van quedar poc despres en un cafè de barri de Gràcia, on «l’impossible s’anava convertint en quotidianitat, era Enric, parlant del teòleg, com qui passa l’escombra, com qui feineja abans que no es posi el sol, mentre la resta del món va deixant d’existir i només queda una mica de pols, el recollidor i la casa d’un poeta». L’actriu també va voler destacar que El nus la flor, que va qualificar com un «llibre-dibuix-cançó-poema del filòsof», havia fascinat tots els membres de jurat, «sense excepció, com aquell poema que vaig passejar per Itàlia, La manera més salvatge, i que quan em preguntaven «qui és el poeta?» jo responia: l’home que sempre escombra abans que es faci fosc». Quan Sílvia Bel va finalitzar la seva intervenció, en la qual va incloure un vers de Poemes recuperats del fang, Casasses va explicar que «no escombrar de nit és una superstició antiga».

El llibre El nus la flor (Edicions Poncianes), amb dibuixos i alguns versos manuscrits, inclou un CD amb 47 poemes dels més de 200 textos que formen l’obra, 21 d’ells musicats perquè els canti Maria Mauri, i la resta declamats pel mateix poeta.

L’editor Jordi Carulla va mostrar la seva alegria pel premi a un llibre que porta mesos «caminant sol», ja que a partir dels seus textos s’ha organitzat una gira «encara viva» per pobles i ciutats de tot Catalunya, com per exemple ahir a Llorenç del Penedès.

Lletra d’Or és una de les més prestigioses distincions de la literatura catalana. Es lliura des del 1956 i el premi és una joia en forma de lletra «fi» dissenyada pel joier Manel Capdevila, nét de l’impulsor del premi.

El jurat estava format per Sebastià Alzamora, Sílvia Bel, Salvador Macip, Llucia Ramis, Núria Cadenes, David Plana, Jordi Nopca, Míriam Cano i Andreu Gomila.

Altres escriptors premiats amb el Lletra d’Or han estat Salvador Espriu, Josep Pla, Josep Carner, Josep Vicenç Foix, Joan Fuster, Manuel de Pedrolo, Mercè Rodoreda, Pere Gimferrer, Carme Riera, Baltasar Porcel, Josep M. Espinàs, Jordi Puntí, Josep Pedrals, Mireia Calafell, Màrius Sampere, Lluís Solà i Jordi Llavina.

Comentarios
Multimedia Diari