Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Catalunya Política

Pressió de JxCat a Esquerra per exigir un mediador a la taula de diàleg

L’expresident Puigdemont aprofita l’embolic sobre la derogació de la reforma laboral per carregar contra Sánchez

EFE

Whatsapp
Concentració de membres de l’ANC ahir a la Rambla Nova de Tarragona per exigir «drets socials i nacionals». FOTO: DT

Concentració de membres de l’ANC ahir a la Rambla Nova de Tarragona per exigir «drets socials i nacionals». FOTO: DT

JxCat, des de diferents flancs, ha redoblat la seva pressió sobre ERC, donant a entendre que seria inútil reprendre els treballs de la taula de diàleg sobre Catalunya, com volen els republicans, sense afegir una cadira més perquè l’ocupi un mediador que certifiqui els possibles acords.

En les infructuoses negociacions que va mantenir amb el Govern de Pedro Sánchez per a la votació de l’última pròrroga de l’estat d’alarma, ERC reclamava com a contrapartida posar data a una nova reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central, que es va posar en marxa al febrer però va quedar immediatament interrompuda per l’esclat de la crisi del coronavirus.

A mesura que avança la desescalada, els republicans consideren que cal reactivar la taula, principal compromís que ERC va aconseguir arrencar al PSOE en l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez. De fet, dilluns, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va tornar a demanar «desconfinar el diàleg» entre el Govern central i la Generalitat. No obstant això, les presses d’ERC per recuperar aquest espai de negociació s’han vist contrarestades en les últimes hores per diferents veus de JxCat, que han qüestionat la utilitat d’aquesta taula de diàleg si no és amb certes condicions.

El més explícit va ser l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ahir va advertir ERC que no té sentit reprendre els treballs de la taula de diàleg si no s’incorpora un mediador.

En una trobada informativa telemàtica organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Periodistes Europeus i l’Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, Puigdemont va posar de relleu el que ha passat amb l’acord entre el PSOE, Unides Podem i EH Bildu sobre la derogació de la reforma laboral.

«Pedro Sánchez és capaç de signar un paper amb un acord explícit sobre la reforma laboral i, hores després, desdir-se’n. Algú de debò creu que si arribem algun dia a un acord en una suposada taula de diàleg, aquest senyor no farà el mateix? Han perdut molt del poc crèdit que tenien», es va preguntar. Segons l’expresident Puigdemont, Sánchez «sempre ha tingut una actitud d’engany» amb l’independentisme, i, «si ha estat capaç de fer-ho amb un document signat amb Bildu, algú creu que ens hem de tornar a asseure, sense més garanties, a una taula de diàleg amb un aixecador de camises professional?».

En les condicions actuals, al seu entendre, «la figura d’un relator és imprescindible» perquè la negociació «arribi a bon port», perquè aquesta mediació externa dificultarà que el PSOE es desdigui del que s’ha acordat per «pressions d’algun baró o de l’Ibex».

També contundent es va mostrar l’exconseller i eurodiputat de JxCat Antoni Comín, que va afirmar que a ERC li va faltar «astúcia» a l’hora de negociar amb el PSOE a principis d’any, ja que va facilitar la investidura de Pedro Sánchez «a canvi de res». ERC va arrencar el compromís de posar en marxa una taula de diàleg que, segons Comín, «ja s’ha vist que políticament encara no és res».

Els plantejaments de Puigdemont i Comín des de Brussel·les van ser ratificats per la pròpia portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, de JxCat, que en roda de premsa telemàtica es va desmarcar de les crides d’ERC a posar data per a la propera reunió i va posar tot l’èmfasi en la reclamació d’un mediador.

Després de les tensions competencials amb el Govern de Pedro Sánchez per la gestió de la crisi del coronavirus, segons Budó, s’ha posat de manifest la «necessitat» d’un mediador. «En un taula de negociació política per resoldre un conflicte polític, és molt important que els acords que es prenguin es facin realitat. Necessitem aquesta garantia», va dir. I aquesta garantia la pot proporcionar, afegí, la «figura del mediador», que JxCat ha reclamat des del principi, amb molta més vehemència que ERC, tot i que el PSOE la rebutja.

Temas

Comentarios

Lea También