Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Primer pas del Parlament per intentar investir Puigdemont a distància

A les 17.15 h es constituirà la Comissió del Reglament, amb la missió de nomenar la ponència redactora que haurà d'abordar canvis en la norma amb la qual s'organitza la Cambra

Europa Press

Whatsapp
L'expresident català, Carles Puigdemont. FOTO:

L'expresident català, Carles Puigdemont. FOTO:

Es tracta d'una reforma que impulsa JxCat i que, segons va explicar dilluns passat el diputat Eduard Pujol, ha de servir per "posar al dia" certes eines de la institució que han de ser actualitzades. 

"Volem posar al dia el reglament del Parlament, que està pensat per quan la tecnologia no era la que tenim ara a l'abast i per quan en aquest Parlament hi havia una concòrdia i un 'fair play' que avui no existeixen", ha indicat. 

Fonts de JxCat consultades han explicat que la seva idea és que es constitueixi la comissió del reglament perquè tots els partits formulin les "propostes" que considerin oportunes per millorar el funcionament de la Cambra. 

Les mateixes fonts afegeixen que, per descomptat, una de les propostes que portarà el grup de JxCat és la possibilitat d'investir "telemàticament" l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, actualment a Bèlgica, per poder ser investit a distància. 

Així, aquest dilluns el Parlament farà el primer pas per tornar a provar aquesta investidura a distància, però el camí que haurà de recórrer JxCat es preveu ple d'obstacles, perquè pesen diversos advertiments en contra d'aquesta investidura no presencial. REFORMA POLÈMICA 

En l'anterior legislatura ja es va abordar una reforma del reglament del Parlament per accelerar la tramitació de les lleis de desconnexió, la qual cosa va generar polèmica a la Cambra perquè diversos grups van defensar que una reforma així només es pot emprendre si hi ha consens de tots els grups. 

El juny del 2016, davant la polèmica generada, els lletrats del Parlament van emetre un informe en què van defensar que qualsevol modificació del reglament ha de comptar "amb el més ampli consens possible" dels grups. 

La reforma del reglament per investir Puigdemont a distància és una qüestió que divideix els grups, atès que partits com Cs, el PSC i el PP ja han advertit diverses vegades que la investidura d'un president de la Generalitat ha de ser presencial --cosa que també han dit els lletrats i el Tribunal Constitucional--.

JxCat ja ha provat durant aquesta legislatura dues vies per investir Puigdemont a distància i les dues han resultat fallides, però el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat diverses vegades que una de les seves prioritats segueix sent deixar el seu lloc a l'expresident. 

El primer intent va ser el 30 de gener d'aquest any, quan Torrent va ajornar el ple d'investidura previst per Puigdemont, contra el qual pesava l'advertiment de la Justícia que per ser investit havia de comparèixer presencialment davant la Cambra i sota autorització judicial. 

El segon intent va ser a finals de maig, quan el Parlament va aprovar una llei per investir Puigdemont a distància, però que cinc dies més tard va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i JxCat i ERC van desistir de seguir endavant. 

Comentarios

Lea También