Primera reconstrucció de bufeta intracorpòria d’un pacient a Catalunya amb cirurgia robòtica

Cirurgians de la Vall d’Hebron han extret i reconstruït l'òrgan del pacient a l’interior del seu cos

12 julio 2017 17:03 | Actualizado a 12 julio 2017 17:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per primera vegada a Catalunya s'ha fet una cistectomia radical amb reconstrucció intracorpòria de la bufeta amb cirurgia robòtica en un pacient afectat de càncer. Els encarregats de l'operació han estat cirurgians del Servei d’Urologia del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, que han extret i reconstruït la bufeta completament dins el cos del pacient, sense necessitat de cirurgia oberta. La intervenció va tenir lloc el 30 de maig amb l'assistència del sistema robòtic Da Vinci. El malalt va rebre l’alta hospitalària una setmana més tard. Vall d’Hebron és pioner en l’aplicació de la robòtica a la cirurgia urològica. Amb aquest procediment culmina el programa de cistectomia robòtica amb derivació intracorpòria iniciat l’any passat.

En casos com el d'aquest pacient amb càncer es recomana la cistectomia radical, és a dir, l’extracció de la bufeta conjuntament amb els ganglis que hi ha a la vora i la derivació dels dos urèters per poder orinar. Aquesta derivació es fa habitualment a través d’un tros de l’intestí a una bossa situada fora del cos del pacient o bé es construeix una bufeta nova. 

Fins ara, l’extracció de la bufeta es realitzava amb cirurgia robòtica, però per fer la construcció de la bufeta nova calia obrir al malat


Fins ara, l’extracció de la bufeta es realitzava amb cirurgia robòtica, però per fer la construcció de la bufeta nova calia obrir al malat. L'avenç del procediment que s'ha aplicat ara, doncs, és que no ha calgut fer noves incisions al pacient. Es tracta, segons Carles Raventós, cap de la Unitat de l’Uroteli del Servei d’Urologia Vall d’Hebron i responsable de l'operació, “d’una de les cirurgies més complexes" que fan en aquest centre.

Des de l'Hospital Vall d'Hebron s'apunta que la nova tècnica és mínimament invasiva, i que només deixa les cicatrius de l’entrada dels instruments robòtics. A més, només cal fer una petita incisió al cos del pacient per treure la bufeta malalta. Es tracta d'un gran avantatge de cara a la recuperació i evita les possibles complicacions derivades de la cirurgia oberta.

Amb aquest tipus d’intervenció els pacients poden rebre l’alta hospitalària abans, amb una estada de 6-7 dies davant els 10-15 dies habituals amb les altres tècniques. A la vegada, recuperen abans el trànsit intestinal, es redueix el sagnat i, en el cas dels homes, es pot preservar la funció sexual. El primer malalt tractat, va evolucionar favorablement amb rapidesa i va començar a menjar de forma precoç, tolerant els aliments sense problemes i rebent l’alta només una setmana després de la intervenció, segons s'apunta des de l'hospital.

Els pacients tributaris d’aquesta tècnica són tots aquells, tant homes com dones, afectats de càncer vesical a qui se’ls ha de treure la bufeta


Els pacients tributaris d’aquesta tècnica són tots aquells, tant homes com dones, afectats de càncer vesical a qui se’ls ha de treure la bufeta, un tipus de cirurgia complexa amb una mortalitat que pot arribar al 4%. Els cirurgians de Vall d’Hebron calculen que una trentena de malalts es podran beneficiar d’aquesta tècnica cada any.

 

Comentarios
Multimedia Diari