Más de Catalunya

Protecció Civil posa a prova les sirenes que alerten d'un accident químic en 36 municipis

L'objectiu és comprovar que els equips funcionen correctament i que els treballadors i residents de l'entorn en coneguin els tons

ACN

Whatsapp
Una de les tres sirenes que Protecció Civil ha provat aquest dimarts per primer cop a Catalunya, a Sant Joan Despí

Una de les tres sirenes que Protecció Civil ha provat aquest dimarts per primer cop a Catalunya, a Sant Joan Despí

ACN Barcelona .- Protecció Civil farà aquest divendres una de les dues proves anuals de les sirenes que alerten d'un accident químic. Concretament, tindran lloc en 36 municipis catalans, on seqüencialment s'activaran fins a 82 sirenes adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya Plasecqat entre les deu del matí i tres quarts i cinc minuts d'una del migdia. Segons la cap de Tecnologia de Protecció Civil de la Generalitat, Raquel Canet, la prova té un doble objectiu, per una banda detectar les possibles avaries que poden patir les sirenes i que no es poden detectar mitjançant el seguiment que es fa en remot a través d'una aplicació informàtica i, per l'altra, que totes les persones sota l'àrea d'influència siguin "conscients del perill", a més de convidar-les a participar-hi.

L'alarma consta de tres senyals ondulants d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so final d'alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. La prova està repartida pels nous sectors de risc i es farà en diferents fases. Començarà al Sector Químic del Llobregat-Vallès Occidental i Bages, a partir de les deu del matí i finalitzarà a Les, a la Val d'Aran.

En declaracions a l'ACN, Canet ha destacat que també és important fer l'activació dels tons reals per garantir que tots els equips funcionen correctament. Aquesta serà la primera de les dues proves previstes per a aquest any –la segona serà a finals d'octubre- i segons la cap de Tecnologia de Protecció Civil, cal tenir en compte que el risc "no és estàtic" ja que els establiments químics de les zones de risc van canviant, tancant o se n'obren de nous, a més de la rotació de persones que viuen o treballen en aquests municipis.

"Potser hi ha persones que fins ara no han estat exposades a aquest tipus risc i després d'un canvi van a parar a un municipi on hi ha aquest tipus d'establiments industrials i per això és molt important que estiguin assabentats i que coneguin quins són els consells que es donarien en emergències reals", ha assenyalat.

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament massiu de missatges a través de l'aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar la ciutadania subscrita a aquest canal d'activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d'un accident químic real. També s'informarà a través del twitter @emergenciescat (amb més de 115.000 seguidors) de l'activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d'accident real. En aquest sentit, Canet ha animat a les persones que participin en aquest simulacres que els facin arribar comentaris i suggeriments a través de les xarxes socials.

D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. Hores d’ara, un total de 18 centres escolars amb més de 7.000 persones, entre alumnes i personal docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament.

Paral·lelament, s’han repartit 63.000 fullets i 6.000 cartells en català, la majoria entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna, que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors. També s’han repartit 25 cartells en aranès al municipi de Les.

Temas

Comentarios

Lea También