Puigdemont: 'Assumeixo el mandat del poble de Catalunya perquè esdevingui un Estat independent'

El president ha remarcat que hi ha un abans i un després de l’1 d’octubre: "Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un Estat independent, a ser escoltada i respectada més enllà de les nostres fronteres”

10 octubre 2017 18:10 | Actualizado a 10 octubre 2017 18:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut deixar clar en la seva compareixença al Parlament que assumeix el mandat del poble de Catalunya perquè Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de república. Amb tot però, ha demanat al Parlament que “suspengui” els efectes de la declaració d’independència per tal de poder “emprendre un diàleg” en les pròximes setmanes.

Puigdemont ha dit que hi ha un abans i un després de l’1 d’octubre. Després del referèndum, segons el president Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un Estat independent, a ser escoltada i respectada “més enllà de les nostres fronteres”.

En aquest sentit, ha demanat al Govern espanyol que escolti als mediadors que volen intervenir per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya i també ha demanat que escolti la seva gent, aquelles persones que li demanen que aturi la repressió contra les institucions i el poble català.

Quant a Europa, ha demanat que vetlli vels valors fundacionals d’aquesta institució i pels drets humans.

En el seu discurs, Puigdemont ha volgut rebaixar la tensió davant el “moment excepcional i històric” que està vivint Catalunya i ha afegit des d’un bon principi que no se n’esperessin “amenaces, xantatges o insults”.

També ha volgut deixar clar que la seva decisió no es tractava d’una “decisió personal” ni una “dèria”, sinó de la voluntat de la gent que va votar l’1 d’octubre.

El president ha volgut agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum en unes condicions “extremes” i “impròpies” d’una democràcia”. Una votació que va acabar amb més de 800 ferits, un fet que “mai oblidarem “. “L'únic objectiu era provocar, crear pànic generalitzat i que la gent tornés ha casa”, ha afegit Puigdemont.

D’altra banda, també ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat a tots aquells ciutadans “angoixats” per la situació política actual i sobretot pel trasllat de les seus socials de moltes empreses: “Com a president actuaré sempre amb responsabilitat”.

On som i per què?

Finalment, el president Puigdemont, davant la mirada de centenars de mitjans, ha recordat com s’ha arribat fins aquesta situació. S’ha remuntat a les retallades de l’Estatut, el 2006 quan va ser sotmès a referèndum i que més endavant, el 2010 va tornar a ser escapçat pel Tribunal Constitucional. “Van convertir la proposta catalana en un text irreconeixible” i ha afegit que “el sistema polític espanyol no va moure ni un dit per refer la trencadissa”.

Després de les últimes eleccions autonòmiques amb "majoria independentista", ha retret al govern que no hagi volgut pactar un referèndum, una opció amb un ampli consens al Parlament. “Fins a 18 vegades s’ha demanat obrir un diàleg per acordar el referèndum”, ha recordat Puigdemont. Una negativa que ha culminat amb "una persecució policial i judicial" de les institucions catalanes.

 

Comentarios
Multimedia Diari