Puigdemont diu que tornarà a Catalunya si és eurodiputat

L’operació està envoltada de dubtes jurídics, però l’expresident està convençut quepodria tornar amb la «immunitat» que li conferiria la condició de diputat europeu electe

13 marzo 2019 09:13 | Actualizado a 13 marzo 2019 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que preveu encapçalar la candidatura de JxCat al Parlament Europeu, s’ha compromès a tornar a Catalunya si és elegit eurodiputat, encara que l’operació està envoltada de dubtes jurídics.

Dos dies després d’anunciar-se que liderarà la llista de JxCat per a les eleccions europees del 26 de maig, Puigdemont va llançar un missatge a l’electorat català i a les autoritats espanyoles, per advertir de la seva intenció de deixar el seu «exili» a Waterloo (Bèlgica) i tornar a Catalunya amb la «immunitat» que, segons el seu parer, li conferiria la condició d’eurodiputat electe.

Ja en vigílies de les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017, Puigdemont va dir des de Bèlgica que estava disposat a «córrer el risc» de tornar a Espanya si guanyava els comicis, malgrat l’ordre de detenció que pesava sobre ell. Ara, Puigdemont torna a parlar del seu retorn, esgrimint la protecció que, segons els seus càlculs, li donaria l’Eurocambra.

La Junta Electoral diu que l’acta s’ha de prendre  al Congrés dels Diputats de Madrid

Puigdemont va recalcar a RAC1 que ara mateix és «un ciutadà absolutament lliure a la Unió Europea» i gaudeix de «tots els drets polítics», que té «intactes», per la qual cosa segons la seva opinió «no hi ha ni un sol argument jurídic que pugui habilitar l’Estat espanyol a impedir que sigui candidat».

Suposant que pugui presentar-se com a cap de llista de JxCat a les europees, Puigdemont tampoc veu impediment per poder prendre possessió de l’acta d’eurodiputat davant la Junta Electoral, ja que segons la seva opinió «no necessàriament» ha de personar-se «físicament» allà. Una vegada aconseguida l’acta d’eurodiputat, «jo torno» a Catalunya, va afirmar, perquè «el Parlament Europeu garanteix la immunitat», la qual cosa «permetria perfectament aquest escenari».

«La immunitat amb caràcter general comença en el moment en què ets elegit, i tens un temps per perfeccionar la teva acta, amb la presa de possessió efectiva del teu càrrec. Des del moment en què el Govern espanyol comunica els resultats de les eleccions, que és el que diu el reglament del Parlament Europeu, la immunitat funciona», va apuntar.

Els plans de Puigdemont poden xocar, no obstant això, amb el criteri de la Junta Electoral Central (JEC). Segons fonts parlamentàries a Madrid, si després de les eleccions europees Puigdemont no es persona «físicament» davant la seu de la JEC, que és el Congrés dels Diputats, per prendre possessió de l’acta, la JEC remetrà a l’Eurocambra una llista d’eurodiputats en la que no figurarà el seu nom, perquè haurà incomplert un «requisit indispensable», pel que no disposarà de la immunitat que esgrimeix per tornar a Catalunya.

L’anunci de Puigdemont ha agafat per sorpresa ERC, que per a les europees preveu presentar com a cap de cartell el seu president, Oriol Junqueras, ara pres a la presó de Soto del Real (Madrid).

Comentarios
Multimedia Diari