Puigdemont està 'disposat' a encapçalar la llista unitària per un 'deure moral'

El president assegura que calen "mesures excepcionals" per protegir "la democràcia" el 21-D.

10 noviembre 2017 15:48 | Actualizado a 10 noviembre 2017 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president Carles Puigdemont ha assegurat que està disposat a encapçalar una llista unitària cívica com la que s'ha proposat aquest divendres a l'Ateneu Barcelonès.

Puigdemont ha dit que tothom té "el deure moral" de contribuir-hi. "Jo el tinc, m'identifico amb una idea d'aquestes característiques, que no va a buscar la legítima aspiració de cada partit sinó a protegir el bé superior en aquestes eleccions, que és la democràcia", ha assegurat Puigdemont.

"M'agradaria que fos el resultat de l'agregació de molta gent, també dels partits polítics, seria una bona notícia", ha indicat Puigdemont, que ha dit que "calen mesures excepcionals". "Seria una bona notícia i jo avanço la meva disposició a contribuir a què sigui possible", ha dit.

"A mi m'agrada com a president, com a ciutadà, i fins i tot com a activista, demòcrata i sobiranista que entén que estem en un moment tan excepcional que calen mesures excepcionals", ha assegurat Puigdemont al ser preguntat per la llista cívica. "Estic convençut que agrada a moltíssima gent", ha afegit. 

Puigdemont ha confirmat que es posarà en contacte amb els impulsors de la iniciativa per "conèixer-ne més detalls" i mostrar la seva disposició a formar-ne part.

Preguntat sobre si voldria ser el número 1 de la llista, Puigdemont ha dit: "Estic en disposició de ser-ho". Per Puigdemont, "tenint en compte tot el que ha passat, amb una part del govern a la presó, una part fora" i que hi ha "moltíssima gent" demanant un "front d'unitat", cal treballar per aquesta llista única i ciutadana.

"Tots tenim el deure moral de poder-hi contribuir, jo el tinc, jo m'hi sento, m'identifico amb una idea d'aquestes característiques", ha dit Puigdemont. 

El president ha remarcat que la llista no aniria "a buscar la legítima aspiració de cada partit", sinó que serviria per "protegir el bé superior que s'ha de protegir en aquestes eleccions, la democràcia, la lluita contra el 155". 

Preguntat sobre si faria campanya des de l'exili belga, Puigdemont ha remarcat que li agradaria poder fer "campanya des de la llibertat" i que els consellers que són a la presó també ho poguessin fer, ja que sense això les eleccions no tindran "la normalitat mínima exigible en un procés democràtic". 

"Exigeixo que puguin recuperar la normalitat", ha dit Puigdemont. "No només per fer campanya electoral, sinó perquè defensar la democràcia exigeix disposar d'un règim de llibertats bàsiques", ha remarcat el president. "Quina democràcia és aquesta que només passa perquè allò que pots expressar estigui d'acord amb el que pensa el govern? No, no, la democràcia és poder discrepar, i obertament, si cal", ha indicat. 

Per Puigdemont, a més, hi ha "moltes formes de legitimació de la discrepància" que "no passen necessàriament pels partits polítics". "Tot això ha de ser possible, i és incompatible amb tenir presos polítics", ha avisat. Amb tot, ha admès que "en qualsevol cas, es pot fer i s'ha de fer campanya des de la posició" actual.

"Espero que no hi hagi coacció per part de l'Estat, que no hi hagi violència, ni la presència desproporcionada de policies ni guàrdies civils als nostres carrers, que hi hagi respecte cap a totes les opcions sobretot aquella que des de fa 40 anys guanya totes les batalles democràtiques que s'han celebrat a Catalunya", ha dit. 

 

Comentarios
Multimedia Diari