Puigdemont i Comín s’estrenen avui com a eurodiputats a l’Eurocambra

El president de la Generalitat Quim Torra els acompanyarà a Estrasburg, on el sobiranisme farà una manifestació

13 enero 2020 09:20 | Actualizado a 20 enero 2020 12:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín s’estrenaran com a eurodiputats en el ple del Parlament Europeu que comença avui dilluns a Estrasburg (França) i en el qual no estarà present el líder d’Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, al qual la institució li va retirar la seva condició d’eurodiputat després d’haver estat inhabilitat pel Tribunal Suprem (TS).

També es desplaçarà a Estrasburg el president de la Generalitat, Quim Torra, així com una delegació d’ERC encapçalada pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent.

A més, l’organització Omplim Estrasburg ha organitzat una manifestació i un acte als voltants de la seu del Parlament Europeu, en què intervindran alguns dels polítics independentistes abans citats i es llegirà un manifest titulat ‘Tornem a omplir Estrasburg: persistir és guanyar’.

Puigdemont i Comín, a Bèlgica des de l’octubre del 2017, ja van expressar la seva intenció d’acudir a la sessió plenària de gener a l’Eurocambra poc després que es conegués la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), que va aclarir l’abast de la immunitat parlamentària de Junqueras.

Tots dos van ser reconeguts com a eurodiputats pel Parlament Europeu dilluns passat, un pas que els va permetre recollir la seva credencial permanent i acabar els tràmits per poder assistir i participar en el ple d’avui dilluns. No obstant això, tant l’expresident com l’exconseller donaran els seus primers passos com a eurodiputats sense formar part de cap grup polític de l’Eurocambra. Tot i que els dos han demanat integrar-se en el grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE) –que precisament va nomenar recentment Junqueras el seu vicepresident primer–, la formació ecologista encara no ha pres una decisió sobre aquest assumpte, per la qual cosa començaran com a «no inscrits».

El grup –compost pels Verds però també per formacions nacionalistes de tot Europa– debatrà la seva petició al llarg de la setmana, tot i que no està garantit que prenguin una decisió. Amb tot, tot i que la part d’ALE sí que desitja acceptar la petició de Puigdemont i Comín, existeixen dubtes d’alguns eurodiputats verds, han assegurat fonts ecologistes.

Així, el president de l’Eurocambra, David Sassoli, informarà el ple en obrir-se la sessió que tant Puigdemont com Comín han assumit la seva condició d’eurodiputats amb caràcter retroactiu des del passat 2 de juliol. A més, l’italià podria anunciar que Espanya ha sol·licitat l’aixecament de la seva immunitat, sempre que aquesta petició arribi al Parlament Europeu abans que comenci la sessió. Aquest pas formal obrirà la porta al començament del procés que podria trigar mesos i que passa en primer lloc per traslladar la qüestió a la Comissió d’Assumptes Jurídics. Aquesta comissió haurà de, primer, nomenar un ponent que elaborarà l’informe que després serà votat tant per la mateixa comissió europarlamentària com pel conjunt d’eurodiputats.

En el mateix discurs, Sassoli també anunciarà que el mandat de Junqueras va acabar el passat 3 de gener, dia en què la Junta Electoral Central (JEC) va rebutjar atorgar-li la credencial d’eurodiputat.

A la presó amb una condemna ferma per la seva participació en el procés independentista, Junqueras va ser inhabilitat pel Suprem dijous passat, i posteriorment l’Eurocambra va retirar el seu dret a fer tots els tràmits per poder exercir com a eurodiputat.Després de gairebé dos dies estudiant les actuacions dictades pel Suprem, els serveis jurídics del Parlament Europeu finalment van concloure que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE obliga la institució a «prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguin les autoritats judicials competents dels estats membres».

Comentarios
Multimedia Diari