«Puigdemont manté el 155 perquè té por a ser oblidat en quatre dies»

Entrevista amb la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas

20 abril 2018 05:20 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Què li sembla la celebració dels Jocs Mediterranis?
Són una gran oportunitat per a Tarragona. És una mostra que els projectes grans requereixen la col·laboració de totes les administracions. 

- Els Jocs són el model que cal seguir?
La col·laboració sempre és un model que cal seguir. Som conscients dels problemes que ha tingut aquest projecte, però nosaltres sempre hem donat suport des de l’oposició a una cita que posarà el nom de Tarragona a un nivell internacional durant mesos. 

- L’alcaldia de Tarragona és una de les que Cs es planteja com a més possibles a curt termini?
A Tarragona, l’any vinent tenim una oportunitat enorme. Estem parlant d’una ciutat molt rellevant on comptem amb un molt bon equip. Estic segura que a partir de les properes eleccions municipals hi haurà un alcalde taronja. 

«Els partits independentistes proposen candidats impossibles perquè eviten gestionar el pitjor deute de tot Espanya, el nyap de l’ATLL o la línia 9 del metro»

- Per què diu «un alcalde taronja» i no «Rubén Viñuales»?
Som un partit que fem primàries, i per això vull ser molt respectuosa amb els processos interns. En Rubén i tot el seu equip està fent una feina fantàstica i compta amb tota la nostra confiança. 

- Què li sembla el pacte de Tarragona entre PSC i el PP?
Fa temps que diem que moltes coses es podrien fer molt millor. Som una oposició responsable i propositiva, amb un equip que està preparat per governar. 

- Vostè ha sonat com a alcaldable per Barcelona. És cert?
No, de fet ho descarto. El meu paper està al Parlament, liderant el projecte guanyador de les eleccions. 

«Puigdemont vol mantenir el ‘modus vivendi’ del procés perquè sap que si hi ha un president de veritat, ja només serà passat»

- Han passat quatre mesos des de les eleccions i encara no hi ha ni president ni Govern. 
JxCat, ERC i CUP no accepten la realitat. Tenen una majoria parlamentària, però haurien de reconèixer que el procés és un fracàs i que no va enlloc. El que passa és que no volen tornar a la realitat ni deixar el 155, ja que no es volen enfrontar al pitjor deute de tot Espanya ni al nyap de l’ATLL ni a la línia 9 del metro.

- S’estan amagant darrere del 155?
Fa anys que ho fan amb l’estelada, i ara els primers que no volen que acabi el 155 són ells. Si formen govern dins de la realitat, el 155 s’acaba. Però no ho volen.  

- Hi haurà eleccions al juliol?
No ho saben ni els propis independentistes, que tenen una batalla interna brutal. Nosaltres estarem preparats per a tot. 

- El PP li demana que es presenti vostè a la investidura. 
Estan una mica perduts, potser perquè s’han quedat amb tan sols quatre diputats. El que haurien de fer és una mica més d’autocrítica i saber que és impossible que jo ara mateix pugui guanyar una investidura. 

«El 155 a TV3? Volemque sigui una televisió pública que ens representi a tots. Ara mateix, al Parlament, ningú no la controla»

- JxCat no descarta tornar a proposar Puigdemont. 
En aquesta novel·la ja s’estan repetint capítols. Ell sap que ja no està en el futur polític de Catalunya, que forma part del passat. Per això no vol ni governar ni deixar el 155. Vol mantenir el modus vivendi perquè sap que en quatre dies ningú el recordarà si hi ha un president de veritat. 

- Si se’l proposa, haurà de ser per via telemàtica. 
Proposen candidats impossibles perquè no volen governar. Saben que Puigdemont no podrà tornar a ser president.  

- La propera setmana farà sis mesos de l’aplicació del 155. Com valora la seva aplicació?
No hi havia una altra opció. El Govern es va saltar l’Estatut, les resolucions judicials, la Constitució i va aprovar lleis que deien que el president podia triar a dit els jutges del Suprem en la hipotètica República... Ara s’ha frenat una mica tot el mal que s’hauria pogut produir.

- Volen que el 155 s’apliqui també a TV3?
El que volem és que TV3 sigui una televisió que ens representi a tots. I no ho és, està al servei del procés. Ara mateix ningú la controla al Parlament. 

«Els Jocs són una gran oportunitat. Estic segura que a Tarragona tenim una gran ocasió per tenir un alcalde de Ciutadans després de les properes municipals»

- TVE representa a tots els espanyols?
Sí, perquè té un control parlamentari on tots els partits polítics poden anar a demanar explicacions. A més, s’ha despolititzat, que és el que volem per a TV3. 

- La va sorprendre que Carles Castillo visités Junqueras?
Del PSC ja no em sorprèn res. Hauran de donar explicacions. 

- Montoro diu que no es va gastar diners públics per l’1-O i la Guàrdia Civil diu dos milions. 
Qui dirà si hi ha malversació no serà ni Puigdemont ni Montoro, sinó els jutges. Políticament, Montoro ha d’explicar per què ha dit tan de pressa que no es van destinar recursos públics per al referèndum. Igual està intentant tapar un error seu de gestió. 

- Són ofensius els llaços grocs com diu el ministre Catalá?
No, però són un símbol polític que no es poden lluir en un ajuntament o en una televisió pública. 

- Creu que és violència xiular l’himne espanyol?
És una manca de respecte inimaginable en altres països. El que s’ha de fer és deixar la política al marge de l’esport. 

- Què li sembla que el president del Barça defensi el Dret a Decidir i la llibertat dels presos?
Polititzar el futbol sempre és una mala idea. Com a culer no entenc la decisió del Barça de deixar-se fer-se servir com a eina política. 

Comentarios
Multimedia Diari