Puigdemont obre la porta a tornar a Catalunya si és investit

Així ho afirmen fonts del seu entorn més proper, que afegeixen que, d’aquesta manera, la justícia espanyola «hauria de decidir si el detenen com a president elegit pel Parlament»

09 enero 2018 11:02 | Actualizado a 09 enero 2018 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, no descarta tornar a Catalunya una vegada sigui investit ja President de la Generalitat, amb la qual cosa l’Estat hauria de detenir un president triat pel Parlament si fos el cas.

Encara que no s’ha tancat cap escenari, fonts properes al President destituït el passat 27 d’octubre van explicar ahir que consideren que, de cara a l’opinió pública, «és més difícil explicar la detenció d’un president de la Generalitat que d’algú que sigui diputat ras». 

Sobre la investidura, les mateixes fonts destaquen que encara no s’ha pres una decisió sobre si fer-la a través de via telemàtica, una possibilitat que obligaria la Mesa del Parlament a fer una interpretació del reglament que ho permeti.

El reglament no explicita que el candidat a president hagi de ser a la seu de la cambra catalana en el debat d’investidura

Junts per Catalunya manté la premissa que només hi ha un pla, el d’investir Puigdemont. Carme Forcadell, en llibertat sota fiança, està valorant encara la possibilitat de repetir com a presidenta del Parlament. 

ERC no es mulla

Per la seva banda, Esquerra Republicana evita posicionar-se sobre la possibilitat que Carles Puigdemont sigui investit de manera telemàtica, sense haver d’estar present físicament al Parlament.

Així, el diputat electe i portaveu eventual del partit, Roger Torrent, va assegurar ahir que deixen en mans dels lletrats del Parlament els detalls «tecnicojurídic» que determinin si aquesta via és o no factible.

«Hi ha aspectes que hauran de valorar els lletrats del Parlament i els serveis jurídics de la cambra, que són els que han de definir com interpretar el reglament. No podem especular amb diferents escenaris» va afirmar Torrent, deixant així en mans dels lletrats si aquesta via és possible o no. Tot i això, els republicans afirmen que no han demanat cap informe als serveis jurídics al respecte. 

D’altra banda, els republicans asseguren que la seva prioritat ara és «assegurar una majoria a favor de la República» a la Mesa del Parlament, i per això avancen que obren un seguit de «converses i negociacions multilaterals» amb JxCat, PDeCAT, CUP i els comuns.

A més, insisteixen que, un cop garantida aquesta «majoria» i de cara a la investidura el seu candidat a President segueix sent Puigdemont, però avisen que no volen dilatar el procés ni vetar cap possibilitat perquè creuen que cal d’immediat «un Govern que governi des del minut u».

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián va insistir ahir, en una entrevista televisiva, que si el cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, no acaba podent ser investit president de la Generalitat perquè està a Brussel·les, «per sentit comú» hauria d’assumir el càrrec el Vicepresident cessat, Oriol Junqueras. 

Per la seva banda, Demòcrates de Catalunya –que a les eleccions del passat 21 de desembre es va presentar a la candidatura d’Esquerra Republicana– insta a les forces independentistes i «lleials a la República» que arribin a un acord per a la constitució de la Mesa del Parlament, pas previ per restituir el «Govern legítim», però també un pas necessari per «deixar amb la mínima representació les forces que han donat suport a l’article 155».

El portaveu nacional de la formació, Antoni Castellà, també exigeix que des de Catalunya en Comú-Podem «acabin donant suport a la democràcia». tal «com han fet fins ara», i els va avisar: «Ara no valen equidistàncies», va assenyalar.

Demòcrates recordà, a més, que a Catalunya no s’està en una situació «de normalitat democràtica».

La CUP no entrarà al Govern

Així mateix, les bases de les CUP debaten aquests dies el paper que ha de tenir el seu grup parlamentari a la cambra catalana després de les eleccions del 21-D. I un dels temes sobre la taula de les assemblees territorials és si finalment aposten per entrar a la Mesa del Parlament arran de les negociacions amb la resta de grups.

Amb la mirada posada a dimecres de la setmana vinent, la data fixada per a la constitució del Parlament, els cupaires tornaran a reunir aquest dissabte el seu Consell Polític.

Fonts dels cupaires neguen, però, que ara hi hagi sobre la taula dels anticapitalistes la possibilitat d’entrar a Govern. 

El Consell Polític dels cupaires arribarà, doncs, just després que el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, assegurés que ERC veuria amb bons ulls que els cupaires fessin «un pas més» per implicar-se a Govern de cara a la propera legislatura.

Els cupaires hauran de decidir ara si políticament aposten, doncs, per compartir grup mixt amb el Partit Popular Català o si, en canvi, acceptarien una oferta com la d’ERC. 

Comentarios
Multimedia Diari