Puigdemont se sentiria fort per si s’han de repetir eleccions

JxCat i l’ANC es resisteixen a investir Jordi Sànchez, per la qual cosa el plenari d’aquesta setmana al Parlament podria convertir-se en un mer tràmit per tornar a parlar del pla inicial

09 abril 2018 08:03 | Actualizado a 09 abril 2018 08:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’independentisme no aconsegueix o no vol sortir del cercle en què s’ha ficat amb motiu de la investidura. Les forces secessionistes tenen majoria al Parlament, però quatre mesos després de les eleccions autonòmiques segueix sense haver-hi govern de la Generalitat i l’article 155 es manté en vigor.

Aquesta setmana es produirà l’enèsim intent de triar president. Jordi Sànchez acceptava ahir de nou tornar a sotmetre’s a una investidura que està condemnada al fracàs si, de nou, el jutge Pablo Llarena li denega el permís per sortir de la presó i assistir a la sessió del Parlament en la qual seria designat.

«En plenitud dels meus drets polítics, accepto la responsabilitat», va anunciar l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a través de les xarxes socials. L’expresident de l’ANC afegia que «és hora de poder parlar de tot, sense violència, sense cap renúncia». 

Per si el bloqueig institucional fos poc, Elsa Artadi va afegir més llenya al foc en destacar que Junts per Catalunya no renuncia a proposar Carles Puigdemont per a la presidència. L’ANC també és partidària d’insistir amb l’expresident. Segons va assenyalar en un comunicat, a més de legítima, «aquesta investidura és la que internacionalitza millor la causa i reflecteix millor el sentiment majoritari de l’electorat independentista». 

Tacticisme

Però fer president Puigdemont torna a xocar amb la necessitat que el candidat estigui present en la votació, la qual cosa, en opinió d’Artadi, se solucionarà si la majoria sobiranista al Parlament aconsegueix tirar endavant una reforma de la Llei de Presidència per habilitar una elecció a distància.

«Si Llarena no permet la investidura, en contra del criteri de Nacions Unides, ens reforça»
Elsa Artadi

El criteri de Nacions Unides

El sobiranisme, i molt especialment des de Junts per Catalunya, està utilitzant el buit de Govern com a estratègia política. En el cas de la nova investidura de l’expresident de l’ANC, l’objectiu és pressionar Llarena i la justícia amb la resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU que ha instat Espanya a «prendre totes les mesures necessàries per garantir que Jordi Sànchez pot exercir els seus drets polítics». 

Impedir en contra del criteri de Nacions Unides la investidura de Sànchez farà guanyar simpaties a l’independentisme en l’esfera internacional, es pensa des de Junts per Catalunya. «Si Llarena no permet la investidura, ens reforça», va confessar sense rubor Elsa Artadi.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, avisava aquest cap de setmana el Tribunal Suprem que «haurà de decidir si respecta les decisions de l’ONU o segueix escrivint una de les pàgines més fosques de la seva història» amb la investidura del candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez. 

Torrent sosté que «seria incomprensible que el Suprem no respectés les resolucions de Nacions Unides» i, a parer seu, aquesta resolució obliga l’Estat a permetre la investidura de Sànchez. 

Si se segueix insistint en l’opció de Carles Puigdemont, començaran a esgotar-se els dies fins al 22 de maig, quan es convocaran eleccions de manera automàtica. Segons s’acosti aquesta data el futur es reduirà a dos escenaris. Una investidura d’un independentista que no tingui comptes pendents amb la justícia -tal com sol·licita el Govern central des de fa setmanes- o una repetició electoral. 

Calculadora en mà

Esquerra no vol tornar a les urnes i defensa constituir un govern que posi fi al 155 i reprengui un projecte a llarg termini que porti cap a la república catalana.

Però la posició que adoptarà Puigdemont és una incògnita. Després del seu alliberament i la garrotada de la justícia alemanya a l’espanyola, l’expresident català se sent fort i pot estar temptat a treure la calculadora i valorar si el millor per als seus interessos i el seu lideratge és una repetició dels comicis.

Comentarios
Multimedia Diari