Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Puigdemont segueix sense poder ser candidat ‘telemàtic’

L’admissió a tràmit del recurs del Govern central contra la investidura a distància implica que si el Parlament convoca un ple per elegir Puigdemont estaria desobeint el Tribunal Constitucional

Diari de Tarragona

Whatsapp
Puigdemont, durant una trobada ahir amb periodistes estrangers a Berlín. FOTO: efe

Puigdemont, durant una trobada ahir amb periodistes estrangers a Berlín. FOTO: efe

El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit ahir la impugnació que el Govern va presentar al gener contra la candidatura a distància de Carles Puigdemont per a president de la Generalitat i la convocatòria d’un ple per elegir-lo, una convocatòria que va ser suspesa al març i ha tornat a ser-ho ara.

L’admissió a tràmit i la suspensió del ple acordada ahir fins que es pronunciï l’alt tribunal sobre el fons de l’assumpte implica que si el Parlament convoqués ara un ple per elegir president Puigdemont a distància estaria desobeint el Tribunal Constitucional (TC).

És a dir, en la pràctica, Puigdemont, que estava fugat a Bèlgica i ara és a Alemanya, segueix sense poder ser candidat telemàtic, per ordre del TC.

Els antecedents de l’acte d’ahir són llargs: el Consell d’Estat va desaconsellar al Govern central la presentació d’un recurs contra la convocatòria del ple i, entre els magistrats del TC, en principi, no existia unanimitat sobre que hagués d’admetre’s a tràmit l’esmentada impugnació, a causa del seu caràcter cautelar o previ.

Davant l’existència de dubtes, allò que l’alt tribunal va fer al març va ser prendre una decisió intermèdia, la suspensió de la convocatòria fins que decideixi sobre l’admissió a tràmit.

Ara ha arribat a un acord unànime sobre l’admissió i ha tornat a acordar la suspensió de la convocatòria del ple.

La qüestió, en tot cas, ha perdut rellevància, ja que el Parlament de Catalunya va deixar sense efecte la proposta de Puigdemont com a candidat a la investidura i ha designat altres candidats.

Tot i així, el Tribunal, després de sentir les parts personades, ha considerat que la impugnació presentada planteja qüestions d’interès general que justifiquen que no es declari l’extinció del referit procés constitucional.

El TC ha apreciat que els dubtes inicials que van existir sobre la seva viabilitat processal -dubtes que es fonamentaven en el seu possible caràcter cautelar- van quedar objectivament aclarides per la decisió de Torrent d’ajornar la sessió d’investidura fins que el Tribunal es pronunciés sobre l’admissibilitat de la impugnació.

Comentarios

Lea También