Puigdemont situa la independència d’aquí a vint o trenta anys

El rei obre el saló Gastech a l’Hospitalet de Llobregat sense els màxims representants de la Generalitat

18 septiembre 2018 12:21 | Actualizado a 18 septiembre 2018 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dutxa d’aigua freda per a l’independentisme. Quan no ha passat ni una setmana de la manifestació de la Diada, en la qual un dels oradors, advocat de l’expresident, va vaticinar que Catalunya serà independent l’any vinent, Carles Puigdemont va pronosticar ahir que la secessió no arribarà abans de vint o trenta anys. Aquest és el temps que pensa romandre a Brussel·les sense poder tornar a Catalunya mentre segueixi fugit de la justícia.

Puigdemont, que mentre va ser president es proposava situar Catalunya en la preindependència en només divuit mesos, va apuntar també, en la mateixa entrevista al diari flamenc Het Belang van Limburg, que avui Catalunya és més independent que fa un any i que el poble català ja es de fet una realitat política. 

Les declaracions de Puigdemont pot marcar un punt d’inflexió en les declaracions dels líders del secessionisme, que porten anys afirmant que la ruptura és a tocar. Alguns dirigents secessionistes ja han començat a aixecar el peu de l’accelerador. Gabriel Rufián advoca per «punxar la bombolla de l’independentisme màgic». Fa un any, ell mateix va ser un dels responsables que Puigdemont no convoqués eleccions. Joan Tardà deia que era al Congrés per un període de mesos i ara veu «estúpid» creure que es pugui imposar la independència a la meitat de la ciutadania.

D’altra banda, ahir el rei Felip VI va inaugurar la trentena edició de la fira Gastech, en la seva sisena visita a Catalunya des del passat 1-O, un acte que va comptar amb la presència dels màxims representants de les administracions a Catalunya, excepte de la Generalitat. Encara que en un principi la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, figurava en la relació d’assistents, finalment la Generalitat va ser representada pel director general d’Energia, Pere Palacín.

Mentre el rei participava en l’acte, la consellera inaugurava a pocs metres d’allà el Global Power & Energy (GPEX), un saló paral·lel que se celebra al mateix recinte firal. Preguntada pels periodistes per la seva absència, Àngels Chacón va treure importància al fet i va dir que feia temps que s’havia compromès a assistir a la inauguració del GPEX, del qual la Generalitat és soci institucional. «Podem donar-li la importància que vulguem, però jo crec que l’important avui és l’aposta que com a Govern fem pel sector, els canvis i la transició energètica», va dir.

El rei va ser rebut per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; la delegada del Govern, Teresa Cunillera; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de Fira de Barcelona, José Luis Bonet; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; i el director general de Fira, Constantí Serrallonga.

Comentarios
Multimedia Diari